Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T2 (reemissió)

L'OMS eleva a 131 els casos detectats de pigota dels micos, un terç a Espanya

L'estat espanyol ha confirmat 40 contagis; Portugal, 37; i el Regne Unit, 20. A més, hi ha més d'un centenar sospitosos en diversos països

Seqüenciació de mostres de la pigota dels micos en un laboratori alemany / Reuters

Espanya és el país del món amb més casos confirmats de pigota dels micos en l'actual brot, que afecta zones no endèmiques. Concentra un terç (40) dels 131 detectats en les últimes setmanes, segons els registres que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet públics aquest dimarts. En segon i tercer lloc estan Portugal (37) i el Regne Unit (20). A més, hi ha en estudi altres 106 mostres de pacients sospitosos que han presentat símptomes compatibles.

Hi ha contagis confirmats ara com ara en dèsset països on la malaltia no és endèmica, és a dir, que no està estesa ni és habitual. Majoritàriament són d'Europa, encara que també s'han trobat positius al Pakistan (2), Israel (1), el Canadà (5), els EUA (2) i Austràlia (2), ha indicat l'autoritat sanitària durant una sessió tècnica de l'actual assemblea anual de l'organització.

Espanya és també el país amb més casos sospitosos (51, quasi la meitat dels que hi ha en estudi). El segueixen el Canadà (17) i Itàlia (15), segons dades de l'OMS.

La malaltia és endèmica des de fa almenys quaranta anys en zones d'Àfrica occidental i central, i malgrat que amb anterioritat s'havien registrat casos en altres regions, vinculats fins aleshores sempre a persones que havien viatjat al continent africà, aquesta és la primera vegada que s'observa un focus tan estés.

Mentre augmenta el degoteig de casos definitius —una vegada les mostres es confirmen a través de PCR— tant autoritats sanitàries com veus especialistes coincideixen a relativitzar el potencial pandèmic de la pigota dels micos, ja que no té una capacitat de contagi tan poderosa com la que ha mostrat la covid-19. Hi ha consens que, en el primer cas, la transmissió és més "limitada" i requereix un contacte molt directe de persona a persona, a través de fluids corporals com ara mucoses, saliva o ferides.

L'experta Rosamund Lewis, del departament de pigota de l'OMS, ha subratllat aquest dimarts en una roda de premsa que ara com ara els focus de contagi són xicotets (famílies, grups de coneguts), ja que la principal via de transmissió és el contacte estret i, per això, el risc per a la població en general és "baix".

Els símptomes de la malaltia poden incloure febra, inflamació dels nòduls limfàtics, maldecaps, cansament muscular i erupcions cutànies a la cara, mans, peus, ulls o genitals. Lewis ha recomanat els qui desenvolupen aquests símptomes consultar professionals sanitaris, aïllament al domicili i evitar el contacte físic amb altres persones.

La vacuna contra la pigota convencional, una malaltia de més gravetat, ha provat ser eficaç en un 85% contra la dels micos. No obstant això, la majoria de les generacions més joves no estan vacunades contra la pigota, que es va considerar erradicada a escala global fa ja quatre dècades. És per això que es van parar les campanyes d'immunització i hui dia l'OMS ha reconegut que les existències de vacunes antipigota al món actualment són "limitades".

El primer cas de pigota dels micos al món es va detectar el 1970 en un xiquet de la República Democràtica del Congo. Només enguany s'han registrat al país africà 12.000 casos sospitosos, ha subratllat l'experta de l'OMS.

També et pot interessar