L'OMS inicia un estudi per a analitzar la Covid persistent

Els símptomes més comuns són fatiga, falta d’aire i complicacions neurològiques, que perduren mesos després de patir el virus

Pacient amb Covid-19 ingressat en l'UCI d'un hospital
Pacient amb Covid-19 ingressat a l'UCI d'un hospital / Reuters

Un grup internacional d'experts, juntament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i associacions de pacients, han desenvolupat un programa per a iniciar una nova investigació sobre la Covid persistent.

Una part important de les persones diagnosticades de coronavirus experimenten posteriorment símptomes duradors, com són fatiga, dispnea (falta d'aire) i complicacions neurològiques, mesos després de patir la infecció aguda. No obstant això, les proves d'aquesta malaltia són limitades i es basen en xicotetes mostres de pacients amb un seguiment a curt termini.

Ara, els responsables de la investigació consideren que existeix una “necessitat urgent” de desenvolupar un conjunt de resultats bàsics per a optimitzar les dades clíniques i la presentació d'informes en els estudis i en la pràctica clínica de la malaltia.

El projecte començarà per enquestar les persones que viuen amb la Covid persistent, avaluar quins resultats són importants i construir un pla en dues fases. La primera fase se centrarà en quins resultats han de mesurar-se i la segona, en com mesurar-los. L'objectiu dels investigadors és completar la primera fase a l'estiu de 2021 i la segona fase, en 2022.

L’OMS ha reconegut la Covid persistent com una malaltia, que es desenvolupa en el 10% de la població que s'infecta de coronavirus. El perfil de les persones que pateixen aquesta malaltia són dones amb una mitjana de 43 anys. Els símptomes més comuns són cansament extrem, mal de cap, dificultat per a respirar, dolor al pit i taquicàrdies, i apareixen poc temps després de donar negatiu. 

També et pot interessar

stats