La jornada més calorosa de l'any conclou amb precipitacions que arriben a 42 litres per metre quadrat

La demanda elèctrica s'ha disparat en més d'un 11% per la calor, respecte al dilluns de la setmana passada

Un termòmetre marca 45 graus en plena onada de calor a Sevilla aquest diumenge
Un termòmetre marca 45 graus en plena onada de calor a Sevilla, aquest diumenge / José Manuel Vidal (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de juny 2023 - 13:05 Actualitzat: 26 de juny 2023 - 22:51

La primera onada de calor d'aquest estiu, amb màximes que han superat els 44 graus, ha donat pas aquest dilluns de vesprada a ruixats i tempestes, que han deixat precipitacions màximes de 42 litres per metre quadrat en alguns municipis de la Comunitat Valenciana.

A més, segons preveu l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dimarts hi haurà un descens de les temperatures al nostre territori, llevat de les comarques del sud de València, on està activat l'avís groc per pics màxims de 38 graus a l'interior i de 36 al litoral.

Això comporta un risc "extrem", segons ha avançat el portaveu de l'Aemet, Rubén del Campo, que enumera les zones més afectades per la calor sufocant: Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i la Comunitat de Madrid.

"Tenim per davant almenys tres dies més de calor molt intensa", ha advertit Del Campo, per a demanar "molta precaució" a la població i també amb els incendis forestals.

De fet, la demanda elèctrica s'ha disparat per la calor. En concret, aquest dilluns s'ha incrementat en més d'un 11% respecte al dilluns de la setmana passada. Segons les dades de la Xarxa Elèctrica Espanyola, el pic màxim de consum s'ha produït a les 14:35 del migdia, quan la demanda d'energia ha arribat a 36.153 megavats (MW) en tota la Península. Això són uns 4.000 MW més que el dilluns anterior i 3.000 MW més que l'últim dia laboral, divendres passat.

Davant d'aquesta situació, Meteorologia ha activat l'avís per calor intensa en huit comunitats autònomes: Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Madrid, la Comunitat Valenciana i Andalusia, amb intensitat especial en aquesta última, on hi ha avís roig de risc extrem per temperatures de 44 graus a Còrdova i Sevilla.

Aquestes temperatures continuen la línia de les registrades diumenge, quan van arribar a màximes superiors a 42 graus a l'Andalusia occidental i el sud d'Extremadura: 43 a Fuentes de Andalucía (Sevilla) i Montoro (Còrdova) i 44 graus a El Granado (Huelva).

El portaveu també ha alertat sobre els valors tan càlids d'aquesta passada matinada. A les 6 del matí, per exemple, els termòmetres superaven els 25 graus en nombrosos punts de la meitat sud i a la ciutat de Cadis s'han registrat 27 graus.

Per a dimarts, persistirà una situació similar amb un ambient molt calorós, excepte al Cantàbric, i se superaran els 34-36 graus a la meitat sud i a la depressió de l'Ebre, i els 38-40 graus a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquivir.

Al Guadalquivir se superaran probablement els 42 graus, sobretot a Còrdova i Sevilla, valors que contrasten amb els 23-25 graus de màxima al nord de Navarra, les comunitats cantàbriques, el nord de Galícia, Pamplona, Vitòria i la Corunya.

Dimecres a penes hi haurà canvis en la situació, amb un ambient de nou molt calorós i amb temperatures similars a les de dimarts.

A partir de dijous, l'aproximació d'una espècie de llengua d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera, acompanyada d'aire atlàntic més fresc, afavorirà un augment de la inestabilitat amb pluges i possibles ruixats tempestuosos en àmplies zones del centre i aquest peninsular.

Divendres ja es produirà "una baixada tèrmica més generalitzada fins a cinc graus respecte al dia anterior", més acusada al nord i zona centre, acompanyada de ruixats tempestuosos, ha acabat el portaveu de l'Aemet.

També et pot interessar

stats