L'ONU alerta d'un augment de la intensitat i freqüència dels incendis
Adverteixen que el canvi climàtic, els canvis dels usos de la terra i la mala gestió dels boscos fan que els incendis puguen ser més destructius
La intensitat i freqüència dels incendis perjudicials per als ecosistemes estan augmentant en tot el planeta, un "desafiament per al qual, en aquest moment, no estem preparats".
Aixi ho ha advertit el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma), que preveu que la crisi climàtica i el canvi en l'ús de la terra faran que els incendis forestals siguen més freqüents i intensos, amb un increment global d'incendis extrems de fins al 14% per a 2030, el 30% per a fins de 2050 i el 50% per a finals del segle.
"Els llamps i les distraccions humanes sempre han causat incendis descontrolats, però el canvi climàtic antropogènic, els canvis dels usos de la terra i la mala gestió dels terrenys i boscos fan que els incendis forestals troben amb més freqüència les condicions propícies per a ser destructius", ha indicat l’estudi.
"Els incendis forestals cremen durant més temps i amb més calor en llocs on sempre han ocorregut, i també estan apareixent en llocs inesperats, com les torberes seques o durant el desglaç del permafrost", ha afegit l'informe del Pnuma, en el qual han participat més de cinquanta experts de tots els continents.
A més de destruir parts enormes d'alguns dels últims refugis per a la biodiversitat del planeta, com el gran pantanal (Mato Grosso) del Brasil, els incendis també estan emetent enormes quantitats de gasos contaminants a l'atmosfera, facilitant alhora l'augment de les temperatures, més sequeres i més incendis.
Comptar amb els líders indígenes per a gestionar els focs
Els experts del Pnuma van aconsellar als governs comptar amb els líders indígenes en la gestió dels focs, així com invertir en la planificació, prevenció i recuperació dels incendis forestals, en comptes de centrar-se únicament a apagar-los. En l'actualitat, els programes de prevenció només reben al voltant del 0,2% del pressupost total invertit per a gestionar els incendis forestals.
Així mateix, l’informe subratlla la importància que la comunitat internacional, a través de les Nacions Unides, també s'involucre en la gestió dels incendis, que fins al moment és una responsabilitat quasi única dels governs nacionals. "Els incendis forestals han de col·locar-se en la mateixa categoria de resposta humanitària global que els grans terratrémols i les inundacions", destaquen.