Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

L'ONU insta a adoptar mesures “ràpides i sense precedents” en la lluita contra el canvi climàtic

Teresa Ribera assegura que creu que Espanya i la Unió Europea reduiran un 45% les emissions de gasos de l'efecte hivernacle en 2030.

L'ONU insta a adoptar mesures “ràpides i sense precedents” en la lluita contra el canvi climàtic

L’informe del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic de Nacions Unides insta a posar en marxa “canvis ràpids, de gran abast i sense precedents” a nivell social i global per a limitar el calfament global a 1,5 ºC i evitar així “danys irreparables”.

L’estudi examina vies per a limitar la pujada gradual de les temperatures, com per exemple mitjançant un consum energètic més eficient, una agricultura més sostenible o destinar més terreny per a la producció de recursos energètics. També, augmentar el nombre de recursos destinats a l'eficiència energètica en edificis, indústria o el sector del transport.

Segons el text, està previst que les temperatures augmenten fins a 1,5 ºC entre els anys 2030 i 2052 si el calfament global continua avançant al ritme actual i no es posen en marxa una sèrie de mesures a nivell internacional. De fet, explica que ja s'ha produït un augment d’1 ºC des de mitjan segle XIX a causa de l’increment de les emissions de diòxid de carboni.

En cas de no limitar el canvi climàtic, es preveu un increment de les temperatures extremes, un major nombre d'episodis amb precipitacions intenses i una major possibilitat que es registren sequeres i escassetat de pluges en diverses regions del món. A més, el nivell del mar continuarà augmentant, la qual cosa dificultarà l'adaptació en ecosistemes d'àrees costaneres, deltes i illes de poca grandària.

Així mateix, l'impacte del canvi climàtic provocarà l'extinció d'espècies i danyarà la biodiversitat i els ecosistemes. L'informe mostra que “limitar el calfament global redueix els riscos a la biodiversitat marina, la pesca i els ecosistemes, així com la seua utilitat per als humans, tal com s'ha pogut observar a l'Àrtic”.

Aquestes conclusions es debatran en la cimera del clima (COP24) que se celebrarà a Katowice, Polònia, el pròxim mes de desembre.

L’Acord de París, insuficient

A més, l’informe considera insuficients els objectius acordats a París per a reduir les emissions. De fet, assegura que per a aconseguir contindre el calfament, les emissions netes globals de diòxid de carboni generades per l'home han de disminuir en aproximadament un 45% de cara a 2030 respecte als nivells de 2010 i aconseguir així un “zero net” per a mitjans de segle.

L'estudi posa el focus sobre les energies renovables i adverteix que aquestes haurien de subministrar entre el 70% i el 85% de l'electricitat de cara a 2050, la qual cosa permetria continuar dins del límit establit. Cal recordar que actualment les energies renovables subministren el 25%.

Així mateix, s’apunta que l'ús de combustibles fòssils com el carbó hauria de disminuir fins al 8% i el de carbó, per la seua banda, a un 2% com a màxim. A més, l’estudi diu que si les temperatures excediren el límit fixat d'1,5 ºC, serà necessari utilitzar noves tècniques de retirada del carbó.

Els ecologistes exigeixen accelerar la descarbonització

Les principals organitzacions ecologistes han instat el govern espanyol a iniciar com més prompte millor la senda de la descarbonització, després de conéixer l'informe.

Per a Greenpeace, el govern central ha de prendre bona nota de l'informe, i presentar com més prompte millor una Llei de canvi climàtic i transició energètica, que assegure un sistema energètic eficient i 100% renovable abans de 2050.

Ribera demana augmentar l'ambició climàtica

Per la seua banda, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que creu que Espanya i la Unió Europea reduiran un 45% les emissions de gasos de l'efecte hivernacle en 2030. Tot i això, la ministra ha afirmat que aquest no pot ser el sostre, sinó que l'obligació dels països és “reduir al màxim” les emissions, sense posar en risc l'equitat i el desenvolupament sostenible.

“Europa ha fet coses molt importants, en matèria de clima, tant en les polítiques domèstiques com en la construcció d'aliances amb altres països i la gran pregunta és si està a l'altura de les circumstàncies amb el seu propi esforç”, ha manifestat Ribera.

També et pot interessar