L'ONU fa una crida als influenciadors per a defendre el dret als aliments nutritius

Este 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial dels Aliments amb el focus posat en una dieta saludable

Menjars saludables
Menjars saludables / Shutterstock

Les institucions es modernitzen per a fer arribar el seu missatge a les noves generacions. Este dimecres, 16 d'octubre, amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, des de l'Organització de les Nacions Unides han presentat un filtre digital per a defendre el "dret als aliments, per una vida i un futur saludables". Amb esta acció, conviden a difondre la campanya en les xarxes socials com ara Instagram o TikTok.

De fet, el món dels influenciadors ha marcat en moltes ocasions el consum de menjar. Cada vegada més especialitzats en temàtiques diverses, estes persones amb certa rellevància pública generen contingut que posa sobre la taula el debat del consum de menjar, com el vila-realenc Roberto Bosquet, el valencià Sergio Bolaños o les germanes Ana i Sara Martínez, que promouen un estil de vida i alimentació saludable.

Però els experts també han alertat en multitud d'ocasions dels perills que comporta seguir els consells d'alimentació de les xarxes socials, ja que poden posar en risc la salut de la població. És el que ha passat amb tendències danyoses o notícies falses relacionades amb l'alimentació, com les dietes depuratives, les miraculoses propietats de la col verda o el brocolet.

Aliments nutritius disponibles

Segons defensa l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, tots "hauríem de tindre una major diversitat d'aliments nutritius disponibles als nostres camps, als nostres mercats i a les nostres taules".

Precisament este mes el Ministeri de Consum donava a conéixer les conclusions de l'estudi Aladino, que mostrava com l'excés de pes en xiquets i xiquetes de sis a nou anys ha baixat un 4,5% des del 2019, però al seu torn ha augmentat entre els que viuen en famílies amb rendes més baixes.

Una realitat que afecta directament la població més vulnerable. En el cas de la Comunitat Valenciana, "aproximadament el 30% dels xiquets estan en risc de pobresa o exclusió", segons indica Celestino Suárez, president d'Unicef a la Comunitat Valenciana.

“No podem conformar-nos”, va alertar el ministre Pablo Bustinduy, que va avançar que el govern espanyol treballa en un reial decret de menjadors escolars saludables “per a garantir que, almenys, les cinc menjades setmanals que es fan a l’escola siguen saludables i asseguren una dieta variada i equilibrada”. 

Consumir aliments de temporada i tindre hàbits saludables

Per a fer front a esta realitat, des de l'ONU han fet una guia de recomanacions dirigida a la societat. Consumir "moltes verdures i fruites fresques, i de temporada diàriament", així com "afegir més llegums, anous i grans integrals" a la dieta, és un dels seus suggeriments. "Els llegums i les anous són excel·lents fonts de proteïnes d'origen vegetal", indica l'organisme.

També conviden a promocionar les dietes saludables entre amics i familiars, "adoptant hàbits alimentaris nutritius, i animant els altres a fer el mateix". En prioritzar les opcions saludables i sensibilitzar, asseguren que es contribueix "al benestar de les persones i a la millora general de la salut pública".

També et pot interessar

stats