L’oposició no accepta els resultats de les eleccions parlamentàries a Geòrgia i convoca protestes
El partit governant, Somni Georgià, s’ha imposat amb un 54% dels vots
El partit governant Somni Georgià ha guanyat amb majoria absoluta les eleccions parlamentàries de Geòrgia amb el 54% dels vots després del 99,6% de l'escrutini, segons ha informat la Comissió Electoral Central. Tres dels quatre blocs opositors —Coalició pels Canvis, Unitat i Geòrgia Forta— han declarat que no reconeixeran els resultats i han acusat la formació d'haver usurpat el poder. Denuncien frau electoral, amb imatges de votants que han introduït grapats de paperetes en les urnes.
Des del començament de la guerra a Ucraïna, Somni Georgià ha adoptat polítiques i ha aprovat lleis que l'oposició i les institucions occidentals han vist com un alineament amb la legislació repressiva russa, que han despertat un fort rebuig dins del país caucàsic. Este diumenge els partits de l'oposició han convocat protestes a Tbilisi, la capital.
Precisament en esta ciutat els resultats de Somni Georgià han sigut pitjors, amb un 45,4% dels sufragis enfront de la suma del 45,6% dels suports dels quatre blocs opositors.
La segona força al Parlament georgià és la Coalició pels Canvis (10,8%), lleugerament per damunt d'Unitat (10,1%), que inclou el Moviment Nacional Unit fundat per Mikhail Sakaixvili, l'empresonat expresident georgià. Els altres dos blocs opositors, Geòrgia Forta i Gajaria per Geòrgia, han aconseguit, respectivament, un 8,8% i un 7,8% dels vots.
La Unió Europea demana que s'investiguen possibles irregularitats
La Unió Europea ha instat la Comissió Electoral Central de Geòrgia i les autoritats pertinents a investigar i resoldre de manera "ràpida, transparent i independent" les "presumptes irregularitats", com ha expressat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en un missatge en la xarxa social X.
En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, han indicat en un comunicat conjunt que eixe "és un pas necessari per a restablir la confiança en el procés electoral".
La missió d'observadors de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ha destacat la bona organització dels comicis, però ha denunciat "molts casos de coerció" dels votants i "freqüents vulneracions del secret del vot", entre altres possibles irregularitats.