L'oposició a les Corts considera l'elecció de llengua un “atac al valencià” que oculta la mala gestió en Educació
Vox anima els pares a participar en la consulta "perquè els altres no decidisquen pels seus fills”
Els grups de l'oposició a les Corts, el PSPV i Compromís, consideren que l'elecció de la llengua base per al curs 2025-2026 és un “atac al valencià” i la publicació este dilluns de l'inici del procediment tracta “d’ocultar” la “desastrosa” gestió del conseller d’Educació, José Antonio Rovira, en la dana. Este dilluns, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat l’orde que regula i convoca el procediment de consulta als representants legals de l'alumnat per a triar la llengua base que s’aplicarà a partir del curs escolar 2025-2026 i que estableix els criteris pels quals s'elegiran les llengües als centres.
El portaveu d'Educació del PSPV-PSOE al Parlament valencià, José Luis Lorenz, ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, “d’aplicar una ideologia ultraconservadora i atacar la llengua que identifica el poble valencià” amb la consulta sobre la llengua base als centres educatius. “Estem davant d'una consulta que és un atac al valencià per part de Mazón, que encara que ja no governe amb la ultradreta, continua aplicant l'agenda ultra a la Comunitat Valenciana”, ha assegurat. Els socialistes han explicat que amb esta proposta els directors i directores “ja no tindran en compte criteris pedagògics a l'hora de fer grups, sinó que prevaldrà l'elecció d'una llengua enfront de l'elecció pedagògica”.
Per la seua banda, el portaveu d'Educació de Compromís, Gerard Fullana, ha assegurat que la consulta “no té res a veure amb la llibertat educativa”. “El que es pretén és que una part de l'alumnat no aprenga una de les dues llengües oficials i hi haurà desenes de milers de famílies que no tindran l'opció triada, majoritàriament les famílies que trien ensenyament en valencià”, ha afegit.
“Esta orde es votarà la primera setmana de març i això dificultarà molt la matrícula als centres educatius. El que pretén és que es parle d'una altra cosa, que no es parle de les responsabilitats de gestió de la dana”, ha dit. A més, considera que no volen que es parle de l'incompliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que obliga la Conselleria a incorporar 1.900 docents als centres educatius. “Es pretén despistar, novament, amb una batalla lingüística en el cor de l'educació”, ha afirmat.
Vox anima a participar en la consulta
La diputada de Vox Julia Llopis ha animat els pares a participar en l'elecció de la llengua en què volen que els seus fills estudien en el curs 2025-2026, especialment en les primeres etapes educatives, on aprenen a llegir i escriure. “El principal i el que demanem a les famílies és que, ja que tenen la llibertat de poder triar la llengua base per als seus fills, que hi participen”.
Segons Llopis, és “important que els pares trien valencià o castellà, però que tinguen consciència que el que trien serà per a tota l'etapa d'infantil i primària”. “És el que donarà els indicadors perquè cada família tinga l'educació que vol per al seu fill amb una total llibertat. Jo anime a tothom a participar i que no es decidisquen els altres pels seus fills”, ha finalitzat.
Les AMPA donen suport als centres d’ensenyament públics que defensen el valencià
Sobre este tema també s'ha pronunciat la Confederació d'AMPA Gonzalo Anaya, que representa 1.106 associacions de famílies d'alumnat (AFA), i que ha expressat el suport a les comunitats educatives que defensen el valencià com a llengua base d'ensenyament als centres públics. El president de la institució, Rubén Pacheco, ha subratllat en un comunicat que el valencià és “una llengua d'oportunitats, que garanteix la igualtat entre l'alumnat i afavoreix un aprenentatge complet en un context multilingüe”.
Així mateix, han defensat que l'aprenentatge en valencià garanteix el domini de les dos llengües oficials i afavoreix la igualtat d'oportunitats. “La infància té capacitat per a aprendre diverses llengües alhora, una cosa que sabem les famílies, el professorat i la comunitat científica”, han assenyalat.
Famílies pel Valencià demana a Educació "no limitar la llibertat d'expressió"
L'associació Famílies pel Valencià, a la qual hi ha adherides actualment més de 7.000 famílies, ha indicat este dilluns que seguirà amb la seua campanya informativa en tot el territori valencià, "amb l'objectiu d'explicar els beneficis d'estudiar en valencià", al mateix temps que denunciarà "el cinisme i la hipocresia d'una conselleria molt preocupada per coartar la llibertat d'expressió en el si dels centres educatius".
El col·lectiu ha presentat este mateix dilluns davant de l'administració una "instància formal" en la qual demana que "no limite la llibertat d'expressió dels centres educatius durant el període de la consulta sobre la llengua base i deixe que estos es manifesten amb total llibertat".
Esta associació havia denunciat públicament "pressions" als equips directius i professorat per part de la inspecció educativa i la retirada de pancartes en favor del valencià de centres educatius a Oliva (Safor). "Com a famílies, volem saber quina és l'opinió del centre on portem o matricularem al nostre fill o filla, de la mestra o mestre de referència i quin serà el projecte educatiu i lingüístic del centre", han reivindicat.
L'STEPV rebutja la consulta de la llengua i insta a garantir la igualtat del valencià
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament al País Valencià (STEPV) ha expressat el seu rebuig a la consulta i ha instat a prendre mesures per a garantir la igualtat entre el valencià i el castellà. "El govern valencià i la Conselleria d'Educació consideren que el valencià i el castellà estan en igualtat de condicions, premissa absolutament falsa perquè tothom sap que el valencià està en desavantatge", ha denunciat en un comunicat.
Assenyala també que el Consell "està legislant per a reduir encara més el valencià en l'ensenyament", amb la retirada del requisit lingüístic per accedir als cossos docents per oposició o borsa de treball. El sindicat ha assegurat "no tolerar cap coacció contra la llibertat d'expressió o la promoció del valencià, avalada per l'Estatut d'Autonomia i la llei d'ús i ensenyament del valencià, en els centres educatius".
A més, han recordat que esta consulta deriva de la llei de llibertat educativa, que també compta amb el rebuig "de les organitzacions majoritàries de la comunitat educativa representades en la Plataforma per l'Ensenyament Públic". Esta plataforma ja va convocar una vaga el 23 de maig del 2024 en contra de la llei i de la consulta. Precisament este dimarts celebren una assemblea telemàtica per a tractar estes qüestions i estudien tornar a manifestar-se.