Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

L’orxata arriba a l’espai

La NASA en recomana el consum als astronautes durant les missions per les seues propietats biogeneratives i antioxidants

L'agència aeroespacial atorga a la xufa un gran potencial estratègic per als futurs viatges a l'espai / Shutterstock

Que la fama de l’orxata traspassa fronteres no és cap novetat. Esta refrescant beguda, tresor de la gastronomia valenciana, es comercialitza ja a tot el món. Fins i tot, grans cadenes multinacionals com Starbucks l’han inclòs en el menú i personalitats com ara el president estatunidenc, Joe Biden, han sigut vistos assaborint un bon got d’esta deliciosa i tradicional beguda elaborada a base de xufa.

Però a partir d’ara, sembla que l’orxata arribarà encara més lluny: fins a l’espai. I és que ha captat l’atenció de la NASA, qui ha recomanat el seu consum als astronautes durant les missions i n'ha destacat els múltiples beneficis per a la salut.

Més encara: l’agència espacial estatunidenca va classificar la xufa entre els aliments amb un alt potencial estratègic per als seus futurs viatges a l’espai. D’esta forma, l’orxata se suma a altres superaliments recomanats per l’agència, com ara l’espirulina i la quinoa, pensats per a ser consumits en les missions espacials gràcies a la seua densitat nutricional i la possibilitat de ser cultivats en condicions controlades.

Estos aliments proporcionen als astronautes una font fiable de nutrients essencials en l’espai, en un context en què la dieta i la salut són crucials per a l’èxit de les missions a llarg termini.

Protegeix el sistema cardiovascular i millora la digestió

Un estudi desenvolupat el 2017 per científics del Food&Health Living-Lab de la Universitat de València va demostrar que l’orxata ofereix importants beneficis per a l’organisme. Per exemple, se sap que protegeix el sistema cardiovascular perquè reforça les artèries i, gràcies al seu contingut en àcid oleic, ajuda a reduir el colesterol. A més, contribueix a mantindre l’equilibri de la flora intestinal, millora la digestió i posseeix propietats antidiarreiques.

El seu baix contingut en sodi i els alts nivells de potassi la fan l'opció ideal per a persones amb hipertensió. A més, conté enzims digestius, com l’amilasa i la lipasa, que faciliten la digestió.

Ajuda a previndre malalties com el càncer o l’Alzheimer

Coneguda per la seua gran capacitat refrescant, especialment en els calorosos dies d’estiu, l’orxata és també una rica font de fibra, vitamines C i E, i minerals essencials, com el fòsfor, el calci, el magnesi i el ferro.

La vitamina C present en l’orxata contribueix a retardar l’envelliment de la pell i els òrgans. Per això, a la beguda valenciana se li atribueixen propietats preventives davant de malalties com el càncer, el pàrkinson i l’Alzheimer.

Així, la beguda valenciana més universal gràcies al seu sabor i frescor es consolida ara com un superaliment avalat per la ciència i recomanat per la NASA que vol portar els seus beneficis “fins a l’infinit i més enllà”.

També et pot interessar