L'osteoporosi, la malaltia silenciosa que afecta 360.000 valencians

La prevalença d'esta malaltia després de la menopausa s'acosta al 25%, tot i que es pot patir a qualsevol edat

Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor a la cama
Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor a la cama / Shutterstock

Vora tres milions d'espanyols i espanyoles pateixen d’osteoporosis, una malaltia òssia que provoca 330.000 fractures a l'any perquè els ossos dels qui la sofreixen són més propensos a trencar-se i fins i tot a refracturar-se. Amb motiu del Dia Mundial de l'Osteoporosi, que se celebra este dimarts, diverses associacions s'han unit per a visibilitzar esta malaltia que encara costa de diagnosticar. 

A la Comunitat Valenciana, s'estima que l'osteoporosi afecta al voltant de 360.000 persones i tendeix a l'alça per l'envelliment poblacional progressiu. Tal com detalla la Conselleria de Sanitat, l’osteoporosi no manifesta símptomes fins que la pèrdua de densitat òssia és tan elevada que els ossos es trenquen. Per este motiu, és molt important el diagnòstic precoç i un tractament eficaç dirigit a disminuir el risc de fractura.

Si bé és més freqüent en dones, i concretament després de la menopausa, pot afectar qualsevol persona, inclosos xiquets i xiquetes i adolescents, homes de qualsevol edat i dones premenopàusiques. En concret, a Espanya, aproximadament dos milions de dones pateixen osteoporosi, amb una prevalença després de la menopausa d’una de cada quatre dones. Si s’atenen les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la xifra absoluta ascendeix a 1.300.021 dones espanyoles amb risc alt de fractura.

Les fractures típicament associades a l'osteoporosi es localitzen a les vèrtebres i al maluc i solen produir-se arran de traumatismes de “baixa energia”, com poden ser les caigudes. Poden ocórrer fins i tot sense impacte previ, com ocorre amb algunes fractures vertebrals i, de vegades, de maluc.

Segons recorda el departament que dirigeix Marciano Gómez, ingerir la quantitat correcta de calci és important per a l'esquelet ossi. La quantitat concreta varia segons l'edat, sexe i el risc d'osteoporosi, però molts adults necessitaran de 1.000 a 1.500 mg al dia. Esta ingesta es pot fer també amb aliments naturals rics en calci —sobretot la llet i els derivats— o com a suplements en forma de medicaments. En eixe cas, un facultatiu haurà de controlar la quantitat i la pauta d'administració. Portar una dieta saludable i rica en calci, fer esport i evitar el tabac i l'alcohol són també fonamentals per a la prevenció. 

La Fe, reconeguda pel seu programa de prevenció de fractures osteoporòtiques

En els últims mesos, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha rebut el més alt reconeixement de la Fundació Internacional d'Osteoporosi pel programa d'atenció a les persones que han patit una fractura per fragilitat a conseqüència de l'osteoporosi. “Amb esta certificació, La Fe es converteix en el primer hospital de la Comunitat Valenciana acreditat amb la Gold Star, la màxima qualificació”, ha destacat el gerent del centre sanitari, José Luis Poveda. Només tretze centres més compten amb esta distinció a Espanya.

La unitat es va crear el 2019 i, des de l'origen, té un caràcter multidisciplinari. Hi treballen en ella, de manera coordinada, personal mèdic, de cirurgia, infermeria i fisioteràpia en tres nivells assistencials: Reumatologia, Urgències i Atenció Primària. En estos anys, apunten, han atés més de 4.000 persones, amb un predomini femení del 80%, i majoritàriament amb una edat superior als cinquanta anys.

També et pot interessar

stats