L’STEPV i Escola Valenciana denuncien que Educació no respecta l’elecció del valencià a comarques castellanoparlants
El sindicat assegura que els centres han rebut una circular informant que en les zones de predomini lingüístic castellà, esta serà sempre la llengua base
El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament al País Valencià (STEPV), majoritari de l'ensenyament, ha denunciat este dimecres que els centres educatius han rebut una circular que contravé l'esperit de la llei de llibertat educativa. Segons l’organització, l'escrit afirma que, en les zones de predomini lingüístic castellà, la llengua base serà sempre esta, encara que les famílies hagen triat el valencià. Poc després que la denúncia es fera pública, Escola Valenciana s'ha sumat a la petició.
Si es compleix esta circular, que els centres han rebut per a planificar la distribució d'aules del curs que ve, l’alumnat de la comarca de la Serrania tindria com a llengua base el castellà, tot i que la majoria de les famílies van triar el valencià com a llengua base per als fills.
“La Conselleria no respecta l’elecció de valencià a les comarques castellanoparlants. L’STEPV ha exigit a Educació una rectificació immediata de la circular”, assegura el sindicat en una publicació a les xarxes socials.
La Conselleria d'Educació va convocar a finals de febrer una consulta perquè les famílies trien la llengua base —valencià o castellà— de l’educació dels seus fills i filles. Com a resultat, el valencià (50,53%) es va imposar al castellà (49,47%) per la mínima. Una proporció que s’incrementa en el cas del valencià fins al 65% quan s’atén només els centres d’ensenyament públics.
Educació assegura que atendrà la demanda de valencià
Ara, el departament que lidera José Antonio Rovira ha respost al sindicat que la instrucció que han donat per a organitzar el curs que ve tindrà una fase posterior que tindrà en compte el que han votat les famílies i adoptarà les mesures necessàries per a atendre les seues demandes.
El director general de Centres Docents, Jorge Cabo, ha afirmat que les instruccions d'admissió “no recullen encara l'anàlisi dels resultats de la consulta lingüística a les famílies”. En eixe sentit, ha assegurat que les instruccions d'actuacions prèvies a l'admissió enviades als centres “fan referència a la introducció de les dades en el sistema ÍTACA”. “En este moment del procés, en les localitats de predomini lingüístic castellà s'aplica el que es preveu en els articles 5, 6 i 7 de la Llei 1/2024. En una fase posterior, quan està conclòs l'anàlisi de les dades de la consulta sobre llengua base, s'actualitzarà el sistema, d'acord l'indicat en l'article 8 de la Llei 8/2024 i en el 14.2 de l'Orde 1/2025”, ha matisat.
Cabo ha assenyalat que des de la Conselleria d'Educació “sempre s'ha mantingut que s'atendria la voluntat expressada per les famílies i, si hi ha prou demanda per a crear més unitats tant de valencià com de castellà, es crearan”.
El PSPV i Compromís exigeixen aules en valencià en zones castellanoparlants
El secretari d'Educació del PSPV, Miguel Soler, ha dit al respecte que “és un escàndol” i ha avançat que el partit presentarà “els recursos necessaris” contra "l'abús” comunicat per la Conselleria. Ha acusat el conseller Rovira i Mazón de “menysprear” el valencià. Soler ha denunciat que, independentment del resultat de la consulta, tot l’alumnat de la Comunitat Valenciana tindria “menys valencià que té en l'actualitat”.
Des de Compromís, el diputat Gerard Fullana ha anunciat que esta mateixa setmana aniran conjuntament amb les entitats cíviques valencianes al Parlament Europeu a “denunciar una situació d'indefensió contra el valencià”. Ha dit de la llei de llibertat educativa que és “regressiva” i ha apuntat, com ha fet el PSPV, que s’ha tornat a modificar “per a fer-la encara més perjudicial per al valencià”. Fullana ha afirmat que “és inadmissible que s'anuncie ara que aquelles famílies que han triat el valencià en les zones castellanoparlants, no se'l permeta.”