Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'UCO creu que Corbín va cobrar "comissions il·lícites" per contractes de l'Ajuntament de València

L’informe insisteix en les sospites de pagaments al cunyat de Rita Barberá a canvi de l'adjudicacions públiques 

El cunyat de Rita Barberá, José María Corbín, investigat en el cas Assut / Europa Press

La Unitat Central Operativa (UCO) veu indicis que el despatx de l'advocat José María Corbín —cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá i a qui s'investiga en el cas Assut— va poder cobrar "comissions il·lícites" per contractes públics adjudicats per l'Ajuntament de València, entre ells diversos en el marc del Pla per a l'Estímul de l'Economia i l’Ocupació —el conegut com a Pla E—. Així es desprén de les noves dades remeses al jutjat d'instrucció número 13 de València, que s'ocupa de la causa Assut, en la qual s'investiguen els delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal.

En 2019, l'UCO ja va emetre un informe en el qual posava de manifest els pagaments percebuts per la mercantil Corbín Abogados provinents de diferents adjudicatàries de contractes públics del consistori, que es presumien "de naturalesa il·lícita". Entre aquestes empreses, es troba el Grup Ocide, un hòlding empresarial vinculat principalment a l'àmbit de la construcció, segons expliquen els investigadors en l'informe. Al mateix temps, hi ha una societat que actua com a matriu del hòlding —Cinal Inversions—, participada per persones físiques i que, a més, participa directament o a través de terceres persones en la resta d'empreses del grup.

Del conjunt de societats que conformen aquest grup, es produeixen pagaments al despatx de Corbín des de quatre d'elles: Ingsoma Dos, Velabur, Cinal Inversiones i Servicios Integrales del Territorio, per un import de 202.600 euros entre 2009 i 2013.

Ara, en un nou informe, la unitat exposa els avanços que ha realitzat en la línia d'investigació seguida respecte al Grup Ocide. En aquest sentit, assenyala que, "atesos els diferents indicis que al llarg de la present causa s'han anat recopilant, es presumeix que els pagaments percebuts per Corbín Abogados es corresponen realment amb comissions de naturalesa il·lícita". "Derivat de l'anterior, el marc contractual i de facturació en el qual s'emmarquen aquests pagaments seria fictici, havent-se configurat als únics efectes de dotar aparença de legalitat a les transaccions econòmiques que van tindre lloc".

El dossier desgrana una sèrie de factures i insisteix en les sospites que "la vertadera motivació" dels pagaments efectuats a Corbín Advocats és la contraprestació per l'adjudicació de contractes públics per part de l'Ajuntament valencià, al capdavant del qual estava llavors Rita Barberá. Entre les qüestions que criden l'atenció dels investigadors, figura el fet "especialment rellevant" que una quantia abonada al bufet d’advocats es calcule com el 3% d'un muntant econòmic referit com a "CONTRACTE".

València

També et pot interessar