Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L'UME es va activar a les 15:41 h de dimarts, "hores abans de rebre ordes oficials"

El general cap de la Unitat Militar d'Emergències reivindica el treball dels militars enfront de les crítiques i informa de rescats "heroics" des de les 18:00 h

En imatge, el cap de l'UME Javier Marcos i en vídeo, images captades pels militars sobre les inundacions a l'A3 a les 18h / UME

El general cap de la Unitat Militar d'Emergències (UME), Javier Marcos, ha assegurat que els seus efectius van començar a desplegar-se a València a les 15:41 h del 29 d'octubre, el dia de la DANA, "hores abans de rebre ordes oficials", quan van veure que "la situació s'estava posant francament difícil" per les inundacions que començaven a produir-se. En una roda de premsa al Palau de la Moncloa per a fer balanç dels treballs de l'UME en la zona, en què ha estat també present la ministra de Defensa, Margarita Robles, Marcos ha mostrat diversos vídeos per a avalar que l'UME va estar en la zona "des del minut u".

"Diuen que la veritat pateix, però no pereix", ha proclamat el general, incidint en el fet que els militars que van fer "heroïcitats" per a salvar gent "no mereixen les informacions que s'estan veient". "Hi ha sectors de la població per als quals arribem tard, però sí que estàvem en eixos rescats", ha emfatitzat Marcos.

"Encara que ja teníem constància que la situació empitjorava, a les dos de la vesprada tenim coneixement que la Comunitat Valenciana decreta la situació operativa 1. Ja feia hores que estàvem alertats i, quan veiem que la situació s'està posant francament difícil, molt abans de qualsevol elevació a un altre nivell, eixim", ha relatat. Segons ha assenyalat, el primer vehicle de l'UME va eixir de la base de Bétera "a les 15:41 h", però va tardar quasi dos hores a arribar a Xiva.

Els primers rescats, a les 18:00 h

Marcos ha mostrat gravacions des d'un d'eixos vehicles a les 18:05 h en l'A-3, a l'altura de Xiva, que evidenciaven greus inundacions a l'autovia. Ha matisat que alguns efectius van arribar fins i tot un poc abans, però no van captar imatges. Segons ha detallat, tot i que de Bétera van eixir 96 militars, només 56 d'ells van aconseguir arribar a la zona d'Utiel-Requena. Els 40 restants van haver de pegar la volta i, durant el trajecte de tornada, van rescatar gent que s'havia quedat atrapada en l'autovia i van començar a atendre avisos a Paiporta que rebien del Cecopi.

"Ningú podia avançar, però l'UME va avançar", ha subratllat el cap de l'UME, que ha precisat que 28 minuts després de la mitjanit del dia 29, és a dir, en la matinada del dia 30, la unitat militar ja operava a Paiporta, l'epicentre de la catàstrofe. El general s'ha servit d'imatges per a mostrar l'evolució en esta localitat amb carrers plens de fang i cotxes al principi i com s'anaven netejant i buidant de vehicles segons avançaven els dies. "Si fora un dels afectats, segurament m'hauria desesperat, però creguen-me, no és possible anar més de pressa ni de forma més eficaç", ha ressaltat.

A través d'un altre PowerPoint ha evidenciat l'evolució cronològica dels treballs de l'Exèrcit i l'expansió des de Paiporta, Xiva i Utiel a la resta de municipis, arran de la incorporació progressiva d'efectius. La primera espenta arriba el tercer dia després de la catàstrofe, el 2 de novembre, amb el primer reforçament in situ de les forces armades, que va permetre arribar a més pobles. La recuperació de les comunicacions satèl·lit va millorar la coordinació interna i amb la de la Generalitat; una relació que ha definit com a "fluida, professional i formidable".

"Comencem a saber què passa en cada poble", ha dit el general. Per al dia 4 de novembre, l'Exèrcit ja tenia desplegats més de 8.500 efectius i altres tants vehicles i els militars "comencem a trobar cadàvers a 30 o 40 km del lloc on havien desaparegut". Ja el dia 8 arrancaren els treballs als voltants de l'Albufera i les pedanies del sud, on unitats especialitzades de l'exèrcit i la Guàrdia Civil continuen buscant cadàvers.

Els militars han localitzat 91 víctimes mortals, el 40%

Els militars han trobat 91 persones mortes, el 40% de les víctimes mortals, 22 d'ells entre la nit del 29 al 30 d'octubre. A més, han rescatat 108 persones, segons la informació facilitada per Marcos. El general assegura que en l'actualitat dediquen el 90% dels esforços a la neteja de carrers i camins. En total, hi han participat més de 10.000 soldats —tenint en compte les rotacions— amb una població estable ara de més de 8.000 militars. Entre tots, ja han dut a terme 1.783 missions; una xifra que, segons el tinent general, "no diu res perquè hi ha missions de set hores i altres de set dies".

Alçaran ponts a Xest, Riba-roja de Túria, Bunyol i Picanya

La ministra de Defensa ha informat que l'Exèrcit està construint ponts provisionals a Xest, Riba-roja de Túria, Bunyol i Picanya perquè les poblacions "tinguen eixida" i recuperen part de les seues comunicacions. El cap de l'UME ha explicat que el dia 12 van advertir "l'absoluta necessitat" d'estes infraestructures, que són una prioritat des de llavors i que així ho van traslladar a les autoritats valencianes. "És la nostra prioritat ara", ha dit Merino, que ha explicat que la tasca l'estan duent a terme en col·laboració amb empreses civils, que certificaran la situació dels ponts.

DANA 2024

També et pot interessar