Lalaby, l'app valenciana que monitora la qualitat de vida dels pacients amb càncer
L'aplicació de la UPV fa un seguiment del dia a dia del pacient i envia les dades als metges, cosa que facilita la presa de decisions terapèutiques
Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat una nova aplicació per a terminals mòbils que facilita el monitoratge continu de la qualitat de vida de pacients amb càncer, una informació que pot ajudar en la presa de decisions terapèutiques.
Denominada Lalaby, l'app permet fer un seguiment del dia a dia del pacient a partir de la informació compilada pels sensors del seu mòbil mitjançant els quals estima l'activitat física (moviment i desplaçament), la interacció social (freqüències de veu) i l'activitat en la xarxa (quantitat de dades usades).
Al mateix temps, integra qüestionaris perquè el pacient registre directament les activitats que duu a terme, els símptomes i el nivell de dolor.
A partir de tota aquesta informació, Lalaby obté patrons de comportament que relaciona amb indicadors de qualitat de vida. "Aquests patrons poden ser de gran ajuda, per exemple, per a monitorar possibles canvis anímics, d'activitat, símptomes, etcètera, en persones que inicien un tractament oncològic, la qual cosa ofereix als metges una informació de gran valor per a prendre les millors decisions possibles per al dia a dia del pacient", explica Juan Miguel García-Gómez, director del grup BDSLab de la Universitat Politècnica de València, que ha desenvolupat l'aplicació amb assessorament del servei d'oncologia de l'Hospital Doctor Peset de València.
Els metges poden consultar totes les dades del pacient integrades en el quadre de comandaments de l'aplicació, que destaca per la navegació intuïtiva i un disseny gràfic molt visual centrat en l'usuari. Ha sigut resultat d'un concurs a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny de la UPV.
Les potencialitats de Lalaby van més enllà dels pacients oncològics, d'acord amb els creadors, ja que l'aplicació també pot ajustar-se per a supervisar la qualitat de vida en malalts de migranya o pacients de covid persistent, entre altres patologies cròniques.