Lambda alerta que la meitat d’atacs LGTBI-fòbics en xarxes són contra persones trans

La tercera edició de l’informe Al Loro! apunta a un doble perfil d’atacant: homes amb discursos d’extrema dreta i dones autodenominades feministes trans excloents

La bandera trans oneja en una manifestació
La bandera trans oneja en una manifestació / Shutterstock

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, denuncia en el tercer informe Al Loro! que el 49% de les víctimes d'atacs LGTBI-fòbics en xarxes analitzats enguany són persones trans. Dins d'aquest grup, el 79% de les receptores d'aquests missatges d'odi són dones transgènere.

El segon grup més atacat és el col·lectiu LGTBI+ en general (23%) i per darrere es troba el llenguatge inclusiu (12%), que es caracteritza per oferir fórmules perquè les llengües visibilitzen —o no esborren— l'existència de persones no binàries. En el cas del català, la lletra i és un marcador per a fer referència a persones que no són ni home ni dona, com ara en el cas d'elli o totis.

Quant als missatges serofòbics contra les persones amb VIH, representen un 7% de la mostra de 1.288 atacs. La dada indica que aquest tipus de discriminació "està agafant força en xarxes socials", segons ha explicat Cristina Salvans, tècnica de Lambda responsable de l'informe.

Pel que fa a la identitat de gènere de les persones atacades, la majoria són dones (60%), seguides de les persones no binàries (23%) i homes (17%).

Doble perfil d'atacant

El perfil d'atacant no ha canviat respecte de l'anterior edició de l'informe. El 69% dels missatges d'odi provenen d'homes, majoritàriament d'entre 30 i 45 anys, que poden relacionar-se amb els discursos de l'extrema dreta pel mateix discurs o per la simbologia dels perfils en un 58% del total de casos.

Lambda identifica un segon perfil diferenciat i menys freqüent. Del 31% d'agressors que són dones, la majoria entre 45 i 60 anys, una de cada quatre s'autodenomina feminista trans excloent, també conegudes com a TERF, acrònim de les sigles en anglés de trans-exclusionary radical feminist.

Burles, insults i desinformació

Les burles (40%) i els insults (26%) sumen dos terços de les agressions analitzades per Lambda a les xarxes socials enguany. Per darrere queda la desinformació en forma de rumors falsos, notícies enganyoses o que "tenen la finalitat de deshumanitzar la víctima", i representen un 16% dels missatges d'odi de la mostra.

Com més visibilitat, més atacs

L'associació ha establert una correlació directa entre la visibilitat pública i en els mitjans de comunicació de les persones LGTBI+ i el nombre d'agressions a les xarxes socials.

Així, els mesos en què s'han reportat més agressions virtuals han sigut, per ordre: juny, quan se celebra el dia de l'Orgull LGTBI, i octubre, amb les activitats entorn del dia per la despatologització trans.

Des de Lambda també reporten un augment en la quantitat d'atacs arran de l'aprovació de la llei trans estatal.

També et pot interessar

stats