Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Lara Esteve, magistrada especialitzada en violència de gènere: "És fonamental que la víctima es reconega com a víctima"

La jutgessa apunta la necessitat que hi haja més jutjats especialitzats i amb dedicació exclusiva sobre violència de gènere per a millorar la resposta judicial

La magistrada especialitzada en violència de gènere Lara Esteve intervé en la ràdio d'À Punt / À Punt NTC

Fins a 35 dones han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles des de començaments de 2021. L'última, aquest mateix dijous a la Corunya. La magistrada especialitzada en violència de gènere, Lara Esteve, ha visitat Les notícies del matí per a donar les claus del fenomen i explicar per què continua passant, què està fallant. Si bé són diversos els motius apuntats, Esteve n'ha assenyalat un en la base del problema. Difícilment es pot assistir qui no té consciència d'estar patint una situació de violència.

"És fonamental que la víctima es reconega com a víctima", explica Esteve. "En un robatori et reconeixes com a víctima, però en la violència de gènere no sempre és així. Moltes vegades els preguntes per agressions i no entenen que el fet que les hagen sacsejat o insultat ho siga, perquè han normalitzat aquesta violència".

La magistrada entén que l'educació és la primera eina contra la violència masclista i que "cal fer un treball previ perquè les dones sàpien que no poden atemptar contra la seua integritat física ni la de ningú". També per a desactivar des de l'escola, amb una educació basada en la igualtat i el respecte, les agressions del futur.

Moltes víctimes no entenen que el fet que les hagen sacsejat o insultat és una agressió, perquè han normalitzat aquesta violència

Millorar la cooperació entre els diversos operadors jurídics, policials i socials per a detectar de manera més precoç aquesta violència, és un altre dels aspectes que ha destacat Esteve, com també en l'especialització, que permet una major sensibilització davant la diversitat de situacions i perfils que s'han d'abordar. Per això ha lamentat la xifra insuficient de jutjats exclusius de violència de gènere a la Comunitat Valenciana per la falta de desenvolupament de la llei de violència de gènere de 2004.

La falta de jutjats especialitzats, un aspecte a millorar

En aquest sentit, ha recordat que només grans ciutats com València, Torrent, Paterna i Gandia disposen d'aquest òrgan de dedicació exclusiva, mentre a la resta del territori els jutjats de violència de gènere comparteixen aquests casos amb altres, com desnonaments o conflictes veïnals. "L'atenció que pots oferir no és la mateixa que en els jutjats especialitzats, cal fer un treball ací", ha explicat.

En aquest sentit, ha recordat que només grans ciutats com València, Torrent, Paterna i Gandia disposen d'aquest òrgan de dedicació exclusiva, mentre a la resta del territori els jutjats de violència de gènere comparteixen aquests casos amb altres, com desnonaments, temes de tràfics de drogues o conflictes veïnals.

Ben ho sap Esteve, titular del jutjat de primera instància i instrucció i violència de gènere de Carlet (Ribera Alta), en què denúncies per agressió a dones conviuen amb altres assumptes. "L'atenció que pots oferir no és la mateixa que en els jutjats especialitzats, cal fer un treball ací", ha explicat.

També et pot interessar