La lava actuarà com una piconadora en el fons marí, però… es recuperarà?
Tot i que moltes espècies ja hauran fugit de l’entorn on cau la lava, els experts són optimistes i confien en el potencial regenerador de la flora i la fauna
L’arribada de la lava a la mar no sols està alterant, i molt, la vida de les persones que resideixen en el vessant que ha arrasat el Cumbre Vieja. També alterarà l’ecosistema, les plantes aquàtiques i la fauna marina que poblava el litoral de La Palma, especialment l’entorn de la platja de Los Guirres de Tazacorte, on està caient la lava a l’Atlàntic.
Temperatura alta, gasos i elements químics són algunes de les circumstàncies que, des d’aquest dimarts per la nit, hauran fet fugir moltes espècies. Tot i aquest escenari, la comunitat científica és optimista i confia en la capacitat de regeneració de la natura, com va passar el 2011 a El Hierro.
La lava entra a la mar i s'escampa a poc a poc pel fons marí, fa un efecte semblant a la pavimentació. Per tant, la lava destrueix al seu pas tot un hàbitat que depén d’aquesta superfície submarina.
Segons els especialistes, algunes espècies hauran percebut les alteracions geològiques dels últims dies, abans que la lava es precipitara a la mar, i hauran fugit fa dies. De fet, els pescadors de La Palma ja havien percebut aquesta alteració.
Les espècies que puguen moure’s ja hauran fugit d’eixa zona, però allò que està fix en el substrat, que és molt, es veurà destruït
Carmen Barberà, professora de la Universitat d'Alacant i especialista en Ecologia Marina, explica a À Punt que les espècies que puguen moure’s probablement ja hauran fugit d’eixa zona que està envaint la lava, mentre que “allò que està fix en el substrat, que és molt, es veurà destruït”.
La comunitat científica considera que la lava que està caient pels penya-segats de Los Guirres provocarà un canvi estrictament local en aquesta illa, que és reserva de la biosfera i té diversos parcs naturals. Però es mostren optimistes amb la capacitat de regeneració de l’ecosistema marí.
“Circumstàncies com la de La Palma regeneren de nou l’ecosistema. L’obliguen a començar de zero, la qual cosa facilitat la renovació de les espècies”, exposa Francisca Giménez, professora del Departament de Ciències de la Mar de la Universitat d’Alacant. Ara bé, Giménez adverteix que quan situacions com l’erupció d’un volcà ocorren de manera recurrent, “es converteixen en un problema”.
El vicerector de l'Institut Geominer d'Espanya, Luis Somoza, ja va advertir fa uns dies que una de les principals conseqüències de la lava en la mar serà la pujada de la temperatura de l’aigua salada d’eixa zona, el que tindrà repercussions directes sobre la pesca.
No obstant això, Somoza estima que l'activitat pesquera tardarà a recuperar-se "uns sis mesos", com ha dit que va passar a l'illa d'El Hierro quan a l'octubre de 2011 el volcà Teneguía va entrar en erupció enmig de la mar i la pesca resultà afectada durant algun temps.
La dissolució de certes substàncies pot, fins i tot, beneficiar l’ecosistema sobre el qual cau la lava
Francisca Giménez, explica a À Punt que la natura necessita temps per a regenerar-se, un procés que pot veure’s alterat per les pertorbacions generades per les persones a través del canvi climàtic, entre altres.
Per la seua banda, l’investigador Jordi López afirma que “la dissolució de certes substàncies, que no solen ser tòxiques, pot beneficiar l’ecosistema del punt on cau la lava”. En aquest sentit, López apunta que fins i tot en erupcions anteriors, la quantitat de plàncton ha augmentat després de l’abocament de restes de material volcànic a la mar.
Des que el Cumbre Vieja va entrar en erupció el 19 de setembre, l’illa de La Palma està monitorada per científics, i el fet d'estar davant d'un fenomen anunciat, els permet constatar l’abans i el després de l’erupció volcànica.