La llama pot tindre la clau contra la Covid-19
L'ús clínic dels seus anticossos contra el SARS-CoV2 en hàmsters mostra una notable reducció de la malaltia
Els hàmsters infectats amb SARS-CoV2 tractats clínicament amb els anticossos que produeixen les llames contra la Covid-19 han mostrat una notable reducció de la malaltia i una menor càrrega viral en els pulmons i les vies respiratòries.
Un estudi encapçalat per l'Institut Rosalind Franklin del Regne Unit ha demostrat que els nanocossos —una forma més xicoteta i senzilla d'anticossos generats per les llames i els camells— poden dirigir-se eficaçment contra el virus que causa la Covid-19.
Els assajos preclínics dels nanocossos en hàmsters "són molt encoratjadors i suggereixen que poden ser eficaços" per a tractar la Covid-19, a més "d'ajudar a previndre la infecció", ha assenyalat un dels autors de la investigació, James Stewart, en un comunicat.
Encara que la investigació es troba en fase inicial, "obri importants possibilitats per a l'ús de tractaments eficaços amb nanocossos contra la Covid-19", segons el director adjunt de Servei Nacional d'Infecció de Salut Pública del Regne Unit (PHE), Milers Carrol, citat per Institut Rosalind Frankin.
L'equip d'investigació, els resultats de la qual es publiquen en la revista científica Nature Communication, va poder generar els nanocossos injectant una porció de la proteïna spike (la que usa el SARS-CoV-2 per a entrar en la cèl·lules), en una llama anomenada Fifi.
Les injeccions no van emmalaltir l'animal, però sí que va estimular el sistema immunitari a combatre la proteïna del virus generant nanocossos contra ella, a partir dels quals els investigadors van poder identificar quatre capaços d'unir-se al virus.
Els nanocossos es van combinar en cadenes de tres per a augmentar la seua capacitat d'unió al virus. Tres eren capaces de neutralitzar tant les variants originals del SARS-Cov-2 com la variant Alfa i una quarta neutralitzava la Beta.
Quan es va administrar una de les cadenes a hàmsters infectats, els animals "van mostrar una notable reducció de la malaltia, van perdre molt menys pes al cap de set dies que els que van mantindre sense tractament", ha indicat l'institut britànic en un comunicat.
Els hàmsters que van rebre el tractament amb nanocossos de llama "també tenien una menor càrrega viral en els pulmons i les vies respiratòries després de set dies de no tractar-los".
L'autor principal de la investigació, Ray Owens, ha assenyalat que els nanocossos són "més barats de produir i poden administrar-se directament en les vies respiratòries mitjançant un nebulitzador o un esprai nasal".
Si tenen èxit i s'aproven, els nanocossos podrien constituir un tractament important a tot el món, ja que són més fàcils de produir que els anticossos humans i no necessiten emmagatzemar-se en instal·lacions frigorífiques, ha afegit el director de l'Institut Rosalind Franklin, James Naismith, que va col·laborar en l'estudi.