Els llamps i la calor marquen una jornada d’incendis forestals encadenats

L’Aemet alerta també de tempestes amb tronades, granís i ratxes de vent fortes  

L'incendi forestal de Banyeres de Mariola, este dilluns
L'incendi forestal de Banyeres de Mariola, este dilluns / À Punt NTC

Les altes temperatures, amb màximes per damunt dels 40 graus en moltes comarques de l’interior, i les tempestes de l’estiu, amb tronades, granís i ratxes de vent fortes, no donen treva als serveis de bombers, que este dilluns han treballat de valent contra diversos incendis forestals provocats pels llamps. 

Un dels més grans s’ha declarat a les Useres (Alcalatén), que ha obligat el Consorci Provincial de Castelló a mobilitzar fins a sis mitjans aeris i un helicòpter de coordinació, a més de cinc unitats de bombers forestals de la Generalitat, dos dotacions més de bombers voluntaris i un coordinador forestal, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències 112.

No ha sigut l’únic de la jornada. També hi ha hagut un incendi forestal a Culla (Alt Maestrat) i dos més a la Serra d'en Galceran (Plana Alta). A més, s’ha detectat un altre incendi de vegetació a l’A-7, a l’altura de l’eixida 43 cap a Benicarló-Peníscola (Baix Maestrat). Mentre, al Desert de les Palmes de Benicàssim (Plana Alta), continua actiu un incendi forestal declarat el divendres passat.

La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha demanat precaució i ha assegurat seguir de prop la informació amb el diputat provincial de bombers, David Vicente Segarra. “Precaució per la zona i molt d'ànim a tots els efectius que treballen per a apagar el foc. Esperem que tot quede en res”, ha dit.

A més, s’han detectat incendis forestals que, afortunadament, s’han pogut controlar ràpidament en diversos punts de l’interior de València, com a Xàtiva (Costera), on les flames han obligat a tallar temporalment un carril en direcció a València per a facilitar les tasques d’extinció; la Barxeta (Costera), que ha obligat a declarar la situació 1 del PEIF i a tallar temporalment les carreteres CV-573, CV-600 i l’encreuament amb la CV-575, i un altre a Picassent (Horta Sud).

A Banyeres de Mariola (Alcoià), un incendi forestal prop de la CV-803, a l'altura del quilòmetre 8, ha obligat a mobilitzar quatre aeris poc després de les 18:30 hores. Les flames s'han iniciat prop d'un port de muntanya i immediatament s'han activat les dotacions de terra, els mitjans aeris i un helicòpter, "per intentar aprofitar les hores de sol i controlar-lo ràpidament", segons han explicat fonts de bombers.

Ontinyent registra la temperatura més alta d'Europa de hui

Les temperatures altes són un dels factors de risc per a la propagació dels incendis forestals. Segons fonts de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el municipi d'Ontinyent (Vall d’Albaida) ha registrat este dilluns la temperatura màxima més alta del dia a la Comunitat Valenciana i a tota Europa, amb 42,3 °C.

Al seu torn, Pego (Marina Alta) ha arribat als 39,1 °C. A més, Xalans (Vall de Cofrents-Aiora) ha registrat 38,7 graus, Utiel ha arribat fins als 37,7 graus i a Ademús el registre màxim s'ha situat en 37,4 graus.

De fet, l’Aemet ha alertat que esta vesprada s'han registrat llamps a la zona d’estos incendis forestals. L’equip de meteoròlegs d’À Punt ha advertit que continuen actius els avisos per calor de nivell groc i taronja a les comarques de l’interior sud d’Alacant, i per tronades, granís i fortes ratxes de vent a l'interior nord de Castelló.

També et pot interessar

stats