La lliure dispensació de la píndola de l’endemà compleix deu anys
Des que es pot adquirir a les farmàcies sense recepta, se n'han dispensat set milions.
La lliure la dispensació de la píndola de l’endemà a Espanya compleix deu anys aquest dissabte. Des que es pot adquirir a les farmàcies sense recepta, se n'han dispensat set milions.
L’objectiu era facilitar l’accés sense necessitat de prescripció mèdica a totes les dones que la necessitaren, independentment del lloc de residència i del termini necessari per a garantir-ne l'eficàcia. D’aquesta manera es pretenia reduir els embarassos no desitjats, especialment entre joves i adolescents, així com el nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs.
La mitjana d’unitats anuals que s’han dispensat en farmàcies des de 2010 fins a l’actualitat ha sigut de vora 700.000. Les vendes es van triplicar els sis primers mesos després que es pogueren vendre sense recepta (entre octubre de 2009 i març de 2010).
No és una píndola abortiva
Els ginecòlegs experts en contracepció insisteixen que “és un medicament hormonal, que no interromp l’embaràs”. Tampoc és un anticonceptiu, ja que segons assegura la presidenta de la Societat Espanyola de Contracepció, Paloma Lobo, la píndola només retarda l’ovulació i, “en cas que la dona ja haguera començat a ovular, es podria quedar embarassada”.
Enquesta sobre sexualitat i anticoncepció
Precisament aquest divendres, la SEC va mostrar els resultats de l’enquesta nacional sobre sexualitat i concepció entre els joves espanyols (16-25), en la qual es revela que el 71,1% dels joves no han hagut de recórrer mai a l’ús de la píndola de l’endemà. De mitjana, en l’últim any els joves han utilitzat 1,49 vegades la píndola.
Sobre aquesta qüestió va el capítol “Evitar l’embaràs” del programa d’À Punt 69 raons, el qual promou l’educació sexual entre els més joves.