La lluita d’una família d’Oriola Costa perquè la seua casa no siga una vivenda turística
La llei urbanística valenciana de l’any 2000 va incloure el seu terreny en un pla urbanístic que consideren abusiu
Les propietàries de la Casa Langostina, un vestigi de construcció agrícola de secà de la costa d'Oriola (Baix Segura) de més de 200 anys d’història, volen impedir que la seua finca siga una vivenda turística més. Aquesta família austríaca va comprar el terreny en els anys setanta, però l'any 2000 va quedar afectada per la llei urbanística valenciana, que va incloure el seu terreny en un pla urbanístic per a construir habitatges turístics.
La llei es va derogar anys després perquè la justícia europea el va considerar abusiu, però el promotor ha continuat executant el projecte. De fet, ha alçat un mur al mig de la parcel·la per a començar les obres. Però la família considera que la seua finca també s'ha de considerar bé de rellevància local pels valors històrics i paisatgístics que té, segons ha defensat la propietària, Kimberly Wesenauer.
"Volem que ens tornen el terreny robat i que es reconstruïsca el mur de pedra seca, que té protecció de la Unesco. Han de paralitzar-ho ja", ha exigit Wesenauer.
La família ha dut el cas al Tribunal d'Estrasburg, però l'Ajuntament veu molt difícil que la família recupere el terreny expropiat perquè, encara que la llei era injusta, les resolucions judicials són legals, com ha explicat Matías Ruiz, regidor d'Urbanisme d'Oriola. "El solar contigu té uns drets d'edificació que estan avalats per huit sentències judicials", ha explicat Ruiz, que ha lamentat que aquest cas "ja és difícil que faça un pas arrere".