Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

La llum baixa, però aquest torna a ser el dissabte més car de la història

El preu de l'electricitat se situa hui en els 306,33 euros el megawat hora

Bombetes de la llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El preu de l'electricitat en el mercat majorista (pool) ha caigut aquest dissabte per primera vegada en els últims huit dies prop d'un 1%, fins a situar-se en 306,33 euros el megawat hora (MWh), el seu preu més alt de la història per a un dissabte i el segon més elevat de tota la sèrie històrica.

Malgrat aquest descens, el preu de la llum serà un 28% més car que dissabte passat, i gairebé septuplica el valor que va marcar el pool durant el tercer dissabte de desembre de l'any anterior (44,26 euros).

Així, l'electricitat marcarà aquest dissabte, dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, el seu segon preu més alt de la història, només per darrere del rècord de 309,2 euros/MWh registrat ahir.

A més, l'electricitat superarà per tercera vegada la barrera dels 300 euros/MWh, i continua sense baixar dels 200 euros/MWh, un valor que es va aconseguir en vora el 70% dels dies d'octubre, en el 45% dels dies de novembre i en quasi el 90% dels de desembre.

Per franges horàries, el preu màxim per a hui es registrarà entre les 20:00 i les 21:00 amb 342,03 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 265,77 euros/MWh entre les 4:00 i les 5:00 del matí.

En aquest mes, el preu mitjà de l'electricitat s'ha situat en 235,26 euros/MWh, un 22% més que la mitjana registrada durant el mes de novembre (193,43 euros/MWh), i un 18% per damunt de la d'octubre (200,06 euros/MWh), el mes més car fins ara.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual s'acullen vora onze milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament en el mercat lliure.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals, que s'empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i l'augment del valor dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

També et pot interessar