Directes
Ara en la televisió
ZOOM T10

Localitzen a les Illes Columbretes 33 monedes d'un taller de falsificació del segle XVII

Des de la Generalitat, indiquen que esta troballa "reforça la teoria de la presència o pas de pirateria a l'illa"

Illes Columbretes / Turisme Comunitat Valenciana

La Generalitat ha localitzat a les Illes Columbretes, reserva natural del terme municipal de Castelló de la Plana, 33 monedes sense encunyar pertanyents a un taller de falsificació de finals del segle XVII.

Així ho ha confirmat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mérida, que ha destacat que esta troballa "reforça la teoria de la presència o pas de pirateria a l'illa". La reserva natural ja figurava en escrits de l'antiga Grècia, però no hi havia constància que existiren assentaments humans fins al segle XIX, quan es va construir el far, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Monedes i altres materials trobats a les Columbretes / Europa Press

Les monedes van ser localitzades l'any passat per la brigada de la reserva natural durant uns treballs en els antics canals, destinats a arreplegar l'aigua de les pluges per a abocar-les en un aljub. Un dels treballadors, expert en numismàtica, "va detectar un xicotet tros metàl·lic de color verd, que pels seus coneixements en arqueologia va saber que era de bronze i coure i estava tallat amb cisalla".

Després, va arreplegar més trossos, denominats retalls i barretes de bronze, alguns mil·limètrics, fins que va localitzar un cospell, que és una peça circular amb la qual s'encunya la moneda. Finalment, va trobar una trentena de cospells, tots ells acumulats en una zona concreta de l'esplanada immediata al cementeri.

La notícia es va comunicar al Museu de Belles Arts de Castelló, concretament a l'expert en arqueologia Arturo Oliver Foix, que va confirmar la versió del treballador i va estimar que podria pertànyer a alguna classe de taller de falsificació de monedes, "possiblement" del segle XVI o XVII.

El museu va remetre la troballa a la Universitat de València que, després d'estudiar les peces, va corroborar que, "encara que no n'hi havia cap amb signes d'encunyació, indubtablement estaven preparades per a això". A més, van apuntar que, per les "poques dades" que ofereixen, "sembla que donen suport a la idea que a les Columbretes hi haguera hagut un lloc de falsificació de moneda de finals del segle XVII".

la Plana Alta

També et pot interessar