Truita, botifarra o aladroc: els nous gustos de gelat que triomfen este estiu

Estos gelats atípics conviuen amb els més tradicionals i d'altres de moda, com els de galeta Lotus i gofre

Sabors més atípics, com el de botifarra o aladroc, conviuen als aparadors amb els de tota la vida / À Punt NTC

Què seria de l'estiu sense gelats? Refrescants, deliciosos i nutritius, ens ajuden a combatre millor les altes temperatures i endolcir-nos estos dies de calor.

El gust d’enguany elegit pels artesans belgues és el de gofre, però també triomfen molt els de caramel i de galeta Lotus.

Hi ha infinitat de sabors. A més dels clàssics de sempre, com ara els de maduixa, xocolate, llima, vainilla, llet merengada, pistatxo o torró, en trobem més rars o "innovadors", que associem abans amb una tapa o aperitiu que no amb un gelat, però que també tenen els seus adeptes: gaspatxo, salmó, aladroc, cogombre, i, fins i tot, botifarra o truita.

Sobre este últim, Gladyuska Navas, dependenta d'una cèntrica gelateria de València, assenyala: “És, literalment, truita en gelat. El demanen prou. Tot i que pot semblar estrany, ens el demanen moltíssim”.

Més enllà de la gran varietat de sabors i la diversitat de gustos, hi ha una cosa en què pràcticament tot el món coincideix: millor si és un gelat artesanal.

Qualsevol pot publicitar que ven gelats artesans, perquè no existeix legislació al respecte, els consumidors, però en general saben distingir bé un gelat artesanal d'un que no ho és.

La diferència, a més de la textura i el sabor, està en l’elaboració, que en el cas dels artesans suma més de trenta hores i es prepara en un obrador, fent servir només ingredients naturals, com ara gel, sucre, nata i rovell d’ou; sense conservants.

"És un procés que has de deixar reposar. Normalment ho deixem d’un dia per a un altre, per tal que vaja madurant i traient com més gust millor", explica el president de l'Associació Nacional de Gelaters Artesanals, el gelater de Dénia Marco Miquel.

Un altre punt a favor és que en l'elaboració s'utilitzen productes de temporada i de proximitat.

"Nosaltres, a més, tenim l’avantatge que podem trobar matèria primera pròxima", apunta Miquel.

Pel que fa a la qualitat, si s’ha de triar entre els famosos gelati italiani i els valencians, alguns ho tenen clar: turistes italians a València ens confessen que, a pesar d'estar la cosa molt igualada, finalment es queden amb els d’ací.

També et pot interessar

stats