Luna investiga les actuacions de les administracions pels accidents de menors en bous al carrer

Tres menors han patit accidents este estiu en diferents festejos

Imatge d’arxiu d’un acte taurí de bous al carrer a Puçol
Imatge d’arxiu d’un acte taurí de bous al carrer a Puçol / Ajuntament de Puçol

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha obert una queixa d'ofici amb la finalitat d'investigar i supervisar les actuacions de l'Administració, tant de la Conselleria de Justícia com dels ajuntaments, en els accidents patits per tres menors este estiu en els festejos de bous al carrer, segons ha informat hui dimarts en un comunicat la institució, amb seu a Alacant.

La nota de premsa afirma que "a pesar que la normativa valenciana prohibeix clarament la participació de menors de setze anys en els espectacles taurins tradicionals (bous al carrer), en estos últims dos mesos han tingut lloc a la Comunitat Valenciana tres cornades de persones menors de setze anys, amb greus conseqüències per a la integritat física". "I això, malgrat les nombroses mesures de seguretat que s'estableixen en la normativa que regula este tipus de festejos i la quantitat d'agents implicats", assenyala.

Per tant, segons el comunicat, per tal de determinar "si s'ha vulnerat el dret a la protecció de la infància o a la seguretat i salut dels menors, el síndic ha sol·licitat informes a la Conselleria de Justícia i Interior sobre les conclusions de les investigacions dutes a terme per l'Administració autonòmica en cadascun dels festejos taurins en els quals han tingut lloc enganxades a menors de setze anys que participaven en el festeig". A més, sol·licita un informe sobre el grau de compliment de les mesures de seguretat en cadascun dels festejos i si s'ha alçat cap acta per incompliment de la normativa d'espectacles.

Igualment, el síndic demana una còpia de les resolucions per les quals s'autoritzava cadascun dels festejos taurins tradicionals, en les quals consten les mesures en matèria de seguretat, còpia de les comunicacions efectuades als organitzadors o directors del festeig i les actes posteriors a la celebració en què comuniquen les incidències. També requereix un informe dels respectius directors de festejos sobre els fets esdevinguts i, en cas que no consten en l'expedient, que es reclame per a remetre'l a esta institució.

Segons la nota de premsa, "les dades emeses pel Ministeri competent situen la Comunitat Valenciana, any rere any, al capdavant de les comunitats autònomes que celebren festejos de bous al carrer". "El factor «seguretat» és el nexe que fusiona la tradició amb la correcta execució de la festa. Un nexe que desemboca en els dos elements essencials per a l'adequat desenvolupament de la celebració: ser un esdeveniment popular i l'exigència de responsabilitat", indica.

"No obstant això, el 27.07.2024, un adolescent de quinze anys va patir una enganxada durant els festejos taurins de la localitat de Meliana. Així mateix, el 7.08.2024, un menor de tretze o catorze anys va accedir al recinte delimitat de bous al carrer de Simat de la Valldigna, on va patir una aparatosa enganxada. I, finalment, el dilluns 19.08.2024, a la localitat de Vilamarxant, un adolescent de quinze anys va tornar a patir una enganxada d'un bou", s'exposa en el comunicat.

També et pot interessar

stats