Maite Cháfer: "La història de la xilel·la és la de l'agricultura valenciana"
De tant en tant arriben malalties que fan malbé les collites, davant de les quals no es pot fer res. És el cas de la xylella fastidiosa, una afecció bacteriana que afecta diferents espècies vegetals, i que a la Comunitat Valenciana ha tocat especialment les comarques alacantines. Així ho ha assenyalat Maite Cháfer en declaracions a À Punt NTC Matí. La directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària ha assenyalat que "la història de la xilel·la és la de l'agricultura valenciana", i que enfront d'aquesta situació només cal estar al costat dels llauradors afectats i indemnitzar-los degudament.
La també vicepresidenta de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), ha reivindicat la figura del llaurador, assenyalant que "necessitem una agricultura basada en aquests professionals, volem recuperar el seu prestigi social". Cháfer ha destacat la importància de la seua tasca, no només per la producció d'aliments, sinó també per tots els serveis que es generen en l'entorn. Per a fomentar que la joventut s'incorpore a aquest sector, un dels reptes que afronta, la directora general ha assegurat que l'agricultura i l'alimentació han d'estar en els col·legis, perquè "els joves són els futurs prescriptors".
L'IVIA celebra 150 anys d'història i ho fa amb una trajectòria en què "cultius com ara les vinyes, els cítrics, l'arròs o el caqui, no serien el mateix sense un centre com el nostre". En aquest sentit, Cháfer ha destacat projectes pioners de l'entitat, com ara el Pla de Diversitat Agrària, que pretén recuperar varietats i sabors que havien quedat en desús per a vendre aquest patrimoni al mercat com a valor afegit i gurmet. Sobre els reptes per al futur, la directora general ha fet referència a la nova llei que es prepara en aquest àmbit, que preveu respostes a desafiaments com ara el canvi climàtic, la soberania alimentària o l'escassesa de recursos com l'aigua. Ha assenyalat que l'avantprojecte podria estar a punt cap a final d'any.