La majoria conservadora del Constitucional s'enroca i no permetrà que el Senat vote la reforma del tribunal

El tribunal confirma la resolució inicial amb els mateixos vots: els sis del bloc conservador, contra els cinc de la minoria progressista

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / David Benito (Shutterstock)

El Tribunal Constitucional, reunit en un ple extraordinari, ha rebutjat el recurs de súplica presentat pel Senat contra la decisió de suspendre, amb caràcter d’urgència, la tramitació parlamentària en la cambra alta de les dues esmenes que buscaven renovar el mateix tribunal i el Consell General del Poder Judicial. 

Després de més de tres hores de deliberació, el tribunal de garanties ha confirmat la seua resolució inicial, amb els mateixos vots amb què la va adoptar: els sis del bloc conservador, contra els cinc de la minoria progressista. Això, després de rebutjar la tramitació de les recusacions llançades per Unides Podem (UP) i per la Fiscalia contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narvaéz. En cas d'haver-los apartat, s'hauria originat un canvi de majoria a favor del bloc progressista.

La cambra alta sol·licitava que es resolguera la impugnació abans de dijous, 22 de desembre, per ser aquesta la data prevista per al debat i la votació pel ple del Senat de la proposició de llei que deroga la sedició i reforma la malversació, on es van incloure totes dues esmenes.

Dilluns a la nit, un ple extraordinari del Constitucional va paralitzar —per sis vots dels conservadors, contra els cinc progressistes— la tramitació parlamentària de les esmenes que afecten les lleis orgàniques del poder judicial i del mateix TC, ja aprovades pel Congrés i que estaven pendents de votar-se al Senat aquest dijous, en una decisió sense precedents en el tribunal de garanties.

Des de la notificació d'aquesta resolució, les parts tenien cinc dies hàbils per a presentar un recurs de súplica contra la suspensió de la tramitació parlamentària, acció que el Senat ha fet el mateix dimecres.

La Fiscalia demanava que s’apartaren els dos magistrats amb el mandat caducat

Aquest mateix dimecres a la vesprada, la Fiscalia ha demanat que apartaren els dos magistrats amb el mandat caducat del ple que han resolt la impugnació del Senat. En un escrit, el ministeri públic ha sol·licitat que s'obrira un incident de recusació contra el president, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez, perquè s'apartaren de la decisió que el ple ha de prendre.

La Fiscalia al·legava "la inqüestionable vinculació directa dels citats membres del ple amb l'objecte de tramitació parlamentària sobre la qual es projecta el recurs d'empara”.

També Podem havia tornat a fer recusació aquest dimecres, adduint que aquests dos magistrats tenen un "interés directe" que les citades esmenes no s'aproven perquè, en cas de fer-ho, quedarien substituïts pels dos candidats nominats pel Govern: l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'ex alt càrrec de La Moncloa Laura Díez.

També et pot interessar

stats