Per què ens fa mal el cap quan bufa el vent?

Un terç de les persones a les quals afecta la baixada de pressions que provoquen aquestes fortes ratxes pateixen una incapacitat severa

Una palmera es doblega a causa de la força del vent

La borrasca que travessa la Comunitat Valenciana els últims dies ha provocat una caiguda en picat de la pressió atmosfèrica. Una circumstància que augmenta la possibilitat de patir mal de cap, especialment, entre les persones que anomenen meteorosensibles. Per a un terç de les persones afectades, suposa una incapacitat severa.

La pressió atmosfèrica és la força que exercix la columna d'aire que tenim damunt de nosaltres. És una columna d'aire fictícia, que no es veu, però que fa força sobre nosaltres en tot moment, explica el meteoròleg d’À Punt, Javi Miró.

Es mesura en hectopascals i aquests dies ha caigut en picat. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el mínim a l'aeroport de València es va registrar el gener del 2013, amb 974 hectopascals.

L’equip d’À Punt Oratge ha observat que al nord de Castelló s’han mesurat uns 981 hectopascals, a la zona de València, 985, i al sud uns 991 cap a Torrevella. Aquesta diferència de pressions és la que origina el vent que hem tingut aquesta setmana i, en algunes persones, un mal de cap persistent que s'explica per un mecanisme de vasoconstricció vascular cerebral. És a dir, els vasos sanguinis del cervell es tanquen i s’alliberen substàncies neurotransmissores que generen el dolor en els teixits, explica el coordinador del grup de treball de neurologia de Semergen, el metge Pablo Baz. 

Aquest dolor, segons els estudis, provoca una discapacitat alta en un terç dels pacients. A més, aquest mal de cap per la baixada de la pressió atmosfèrica pot tindre més símptomes associats com ara visió borrosa o sensitiva o lentitud en el pensament a l’hora de fer les labors diàries o, fins i tot, nàusees i vòmits associats a la migranya, afegeix Baz, que, a les persones afectades, recomana descansar i vigilar l'estrés mentre es mantinga l'episodi de baixes pressions.

També et pot interessar

stats