Manifestació a Santiago en el nové aniversari de l'accident de l’Alvia

A l’octubre està previst que comence el judici pel descarrilament del tren en què van morir 80 persones i van resultar ferides 144 més

Familiars i víctimes durant la manifestació aquest diumenge a Santiago
Familiars i víctimes durant la manifestació aquest diumenge a Santiago / Lavandeira jr (Efe)

L'Associació Plataforma Víctimes Alvia 04155 ha eixit als carrers de Santiago de Compostel·la aquest diumenge, quan es compleixen nou anys del descarrilament del tren a Angrois que va causar la mort de 80 persones i en què també van resultar ferides 144 més.

Al llarg del dia, a més, també es llegirà un manifest i es faran diverses concentracions a Angrois, on a les 19:30 hores començarà el tradicional homenatge amb una ofrena floral de roses blanques.

El context en què s'emmarca aquest aniversari és diferent del d'anys anteriors per a víctimes i familiars, ja que serà a l’octubre quan finalment comence el judici per l'accident. S'iniciarà el 5 d'octubre i es prolongarà durant quasi nou mesos fins a juny del 2023. Es preveu que hi participen més de 700 testimonis i perits.

En la banqueta s'asseuran com a investigats el maquinista del tren, Francisco Garzón, i el que era el director de Seguretat en la circulació d'Adif en el moment de posada en funcionament de la línia, Andrés Cortabitarte.

Encara que les víctimes s'han mostrat satisfetes amb la celebració del juí, mantenen que una justícia lenta no és justícia i recorden que "desgraciadament algunes víctimes i familiars han mort al llarg d'aquests anys". Per això, assenyalen que, per a ells, no hi haurà mai justícia.

Així mateix, consideren que aquesta demora "no és casual", sinó que és responsabilitat de les diferents institucions de l'Estat. "Vam patir un canvi de jutge malgrat la nostra petició al Consell General del Poder Judicial i la inacció total del primer fiscal, que va haver de ser substituït", ha apuntat la plataforma, que ha criticat, a més, l'"ocultació i demora en el lliurament de documents per part de Foment, Renfe i Adif".

Més enllà del juí, l'associació no ha deixat de sol·licitar que es realitze una investigació tècnica independent —que a més demana la Unió Europea—, perquè puga incorporar-se al procés judicial. Precisament en les "deficiències" que Europa ha vist en diferents ocasions és en el que s'emparen les víctimes com a mesura de pressió.

“Exigim que se'ns demane perdó”

En l'aniversari de l'accident, les persones afectades exigeixen "que se'ns demane perdó perquè ens han tractat d'una manera dantesca des del principi". El portaveu de l'associació, Arturo Domínguez, ha recordat que l'expresident de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, els va rebre amb antidisturbis en el lliurament de Medalles de Galícia del primer aniversari de l'accident.

Per la seua banda, el cap actual del govern gallec, Alfonso Rueda és “persona 'non grata' des del principi. No esperem absolutament res d'ell", ha assegurat Domínguez.

En aquest sentit, Esperanza Fernández, membre de l'associació, critica que el cap de l'executiu autonòmic els rebera el 2017, encara com a vicepresident, "donant la mà i dos besos" i després qu el PP vetara en el ple, per tercera vegada, l'obertura d'una comissió d'investigació. "Una punyalada per l'esquena", en paraules de Fernández.

També et pot interessar

stats