Manifestacions convocades arreu del territori valencià el 16 de novembre contra la consulta de la llengua base

Sindicats i associacions educatives reivindiquen l'escola pública, unes infraestructures dignes i la continuïtat del pla Edificant

Imatge d'arxiu d'una aula d'institut
Imatge d'arxiu d'una aula d'institut / À Punt NTC

La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha convocat manifestacions el dissabte 16 de novembre a les ciutats de València, Castelló de la Plana i Alacant a favor de l'escola pública i contra la consulta sobre la llengua base per a l'educació. Els convocants són les organitzacions Fampa-València, STEPV, FE CCOO PV, FeSP UGT PV, Escola Valenciana, Cavecova, CGT, Faavem, FEPV, BEA, Campus Jove, Sindicat d'Estudiants, Feudo, FdE, Acontracorrent, Associació de Directors de Primària, Associació de Directors de Secundària, Moviments de Renovació Pedagògica, Adide, Fampa-Enric Valor, Fampa-Penyagolosa i València Laica.

A més del rebuig a la consulta sobre quina és la llengua base que es prefereix per a l'educació, reivindiquen unes infraestructures dignes i la continuïtat del pla Edificant, per al qual es reclamen més fons. També demanen millors condicions per al professorat, així com “els recursos necessaris per a una veritable inclusió educativa”. Un altre dels punts al qual es refereixen els convocants és la millora de les cobertures de substitucions, ja que “centenars de centres educatius no tenen la plantilla completa”.

Segons l’últim esborrany, i en el marc de la coneguda com a llei de llibertat educativa, la Conselleria d'Educació preveu fer la consulta sobre la llengua base als centres escolars valencians entre el 26 de novembre i el 4 de desembre. Així, les famílies hauran de triar la llengua —castellà o valencià— en què estudiaran els seus fills a partir del curs 2025-2026.

La plataforma ha demanat també la cobertura de substitucions. "La Conselleria ha deixat d'oferir les places per a substitucions perquè, segons han informat, s'ha acabat el pressupost previst. Això comporta que centenars de centres educatius no tinguen la plantilla completa per a funcionar amb normalitat". Així mateix, ha reivindicat "dignificar la negociació col·lectiva que està sent degradada".

Per això, ha convocat la represa de les concentracions a les portes dels centres educatius cada dijous a partir del 30 d'octubre “per a demostrar el malestar cap a la política educativa que està duent a terme el govern valencià”.

També et pot interessar

stats