MAPA | El 60% dels habitants de València viu a menys de cinc minuts d'un parc gran

Els barris amb pitjor accessibilitat a grans zones verdes són el Canyamelar, la Punta, Arrancapins o els Orriols

Un parc al costat de casa és qualitat de vida. Els espais verds en zones urbanes afecten positivament la nostra salut física i mental, especialment la dels més menuts i majors. Són una oportunitat per a fer esport, socialitzar o reduir l’estrés. Augmentar el nombre i la qualitat d’espais verds a les ciutats, a més, ajuda a regular les temperatures extremes i mitigar l’efecte illa de calor.

Però, de vegades, no en tenim prou o no estan ben repartits. A partir de la base de dades d'espais verds de l'Ajuntament de València i del cadastre, À Punt NTC ha elaborat aquest mapa de la ciutat que mostra quina és la distància més curta caminant des de cada edifici a una zona verda d'almenys 0,5 hectàrees. Pots llegir la metodologia al final de l'article.

A la ciutat de València, capital verda europea, hi ha 520 hectàrees de zones verdes netament urbanes distribuïdes en 58 parcs urbans, 21 jardins d’especial protecció i 394 jardins de barri. La resta (289) són bulevards i espais d’acompanyament viari com mitjanes i rodones. Si s’hi inclouen el parc natural de l’Albufera, el parc natural del Túria i l’horta, la superfície total ascendeix a 8.122 hectàrees.

Tenint en compte la població (809.501), són uns 6,4 m² de zona verda urbana per habitant. Una dada que, segons el Pla Verd i de la Biodiversitat de la ciutat, es pretén augmentar fins als 11,79 m² per habitant d'ací al 2050.

La quantitat i extensió de les zones verdes presents a la ciutat són indicadors importants, però no són els únics que cal tindre en compte. L’accessibilitat, és a dir, com estan de pròximes aquestes zones a la ciutadania, és un altre aspecte interessant que s'ha d'analitzar. Segons conclou un informe de la Comissió Europea, tot el món hauria de viure a menys de cinc minuts caminant d'un parc o jardí. Per a l'Organització Mundial de la Salut, a més, aquest espai verd ha de ser d'almenys 0,5 hectàrees (5.000 m² o l'equivalent a mig camp de futbol).

Com s’observa en el mapa, aproximadament el 60% de la població de València viu a menys de cinc minuts a peu d'un parc o jardí d'almenys 0,5 hectàrees. Això vol dir que, per a alinear-se amb les recomanacions de l'OMS o de la Comissió Europea, a unes 322.000 persones —el 40%— els faria falta tindre una zona verda prop de casa, o bé una de més gran.

Si ampliem la distància a deu minuts, trobem que la proporció de població arriba al 93%. Pràcticament tots els habitants de la ciutat tenen una zona verda d'almenys 5.000 m² a deu minuts de casa.

En canvi, unes 33.300 persones —el 4% aproximadament— han de caminar més de quinze minuts, fins i tot més d’una hora en el cas de les pedanies.

Els barris amb pitjor accessibilitat a grans parcs

Els veïns i veïnes del barri del Canyamelar o del Grau, per exemple, malgrat tindre xicotetes places i jardins a prop, han de caminar entre deu i quinze minuts per a arribar a una zona verda gran com el jardí del Túria, el passeig marítim o el jardí d’Aiora. El mateix ocorre amb els barris d'Arrancapins, Torrefiel, els Orriols, Albors, la Punta o el Mercat. En l'últim, per exemple, la planificació de nous espais verds grans es complica per la quantitat d'edificis protegits que alberga la zona.

Menció a part mereixen les pedanies que, encara que no disposen de grans espais verds intraurbans, estan envoltats de zones verdes naturals extenses com són l’horta i l’espai natural de l’Albufera. Així i tot, els beneficis de tindre una zona verda en sòl urbà són nombrosos, i per això està previst dotar també d’espais verds els nuclis més xicotets.

Els barris amb més i menys zones verdes per habitant

Si tenim en compte, a més dels parcs i jardins, els bulevards i les zones d'acompanyament viari, dels 87 barris de la ciutat, 27 estan per damunt dels 10 m² de superfície verda per habitant. Faitanar (53,41 m²) és el barri amb més superfície verda per persona censada. El segueixen Camí Real (48,41 m²), Beniferri (40,74 m²) i Penya-roja (39 m²). Els barris pitjor posicionats segons aquesta classificació són Favara, Jaume Roig o Camí Fondo.

Grans parcs i jardins de la ciutat

Amb 138 hectàrees, el jardí del Túria és el gran pulmó verd de València. És un dels espais verds netament urbans més grans d’Europa i suposa més d’una quarta part de la superfície verda total de la ciutat. Per darrere estan els jardins del Real (180.283 m²) o el parc de Benicalap (79.618 m²).

Al gràfic s'inclouen els catorze espais verds que, segons el Pla Verd i de la Biodiversitat de València, tenen una rellevància que transcendeix l'escala de barri o districte. En quasi tots els casos, la importància es deu a l’extensió, encara que també se n’inclouen per qüestions de tipus històric, com és el cas dels jardins de Monfort i de l'Hospital.

Metodologia

  • La base de dades dels espais verds de València consultada i analitzada per a aquest article és de l’Ajuntament de la ciutat i les dades de cada edifici s’han estret del cadastre. Per a calcular la distància més curta des de cada edifici a una zona verda de més de 0,5 hectàrees s’han utilitzat dades d’Open Street Map.
  • Per a conéixer la població estimada segons el grau d’accessibilitat, s’ha fet servir la secció censal, la unitat mínima administrativa en la qual hi ha censades unes 1.500-2.000 persones. Per cada secció censal s’ha calculat la distància mitjana més curta dels edificis que cauen dins i se li ha assignat un grau d’accessibilitat.
  • Per al còmput de la superfície (m²) per habitant dels barris de la ciutat, s'han emprat només les zones netament urbanes. En el cas dels barris adjacents al jardí del Túria, també s'han tingut en compte aquells trams del llit del Túria més pròxims.

També et pot interessar

stats