Mapa interactiu: consulta el percentatge de població estrangera en cada municipi de la província d'Alacant

En alguns pobles de la Marina o del Baix Segura quasi el 70% del padró és internacional

Vista general del percentatge de població estrangera a la província d'Alacant
Vista general del percentatge de població estrangera a la província d'Alacant

La Universitat d'Alacant i la Diputació Provincial d'Alacant han presentat un web interactiu amb els mapes dels assentaments de residents internacionals a la província. Es tracta d'una eina interactiva que mostra les dades de la distribució poblacional en diferents àmbits: densitat, percentatge, origen i lloc de naixement, així com edat i sexe de la població estrangera.

Aquestes estadístiques són d'accés lliure i gratuït i poden servir per a traure conclusions tant a escala municipal com provincial. La professora de Sociologia de la UA i responsable del projecte, Raquel Huete, explica que "a primera vista, s'observa que el comportament espacial de la població estrangera en general compleix un patró de l'assentament a la costa i es concentra a les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Baix Segura. En aquesta darrera comarca, la concentració de persones estrangeres no solament es dona en la costa sinó també en el prelitoral".

Però no només es poden traure dades quant al percentatge o la densitat de la població internacional. També se'n pot fer un triatge segons la procedència de les persones empadronades, siga per continent o per països concrets. Com explica Huete, "quan es tria una opció, per exemple, Europa, apareix un llistat amb els deu municipis que compten amb més efectius europeus. Si es compara la distribució dels nacionals dels països del nord d'Europa es comprova que es concentren a la costa, mentre que els ciutadans procedents d'Àfrica ho fan a les comarques més industrials com les del Vinalopó, l'Alcoià i el Comtat. Per la seua part, els ciutadans procedents de la Xina es concentren en les grans ciutats".

Pel que fa a la distribució territorial, prenent com a base el sexe i l'edat, les conclusions també són reveladores. La població internacional a les grans ciutats tendeix a ser més jove, mentre que als municipis costaners, tradicionalment ocupats per britànics i nòrdics, es pot apreciar clarament l'envelliment de la població.

Aquests mapes seran de gran utilitat per a la gestió municipal, ja que posa al servei dels ajuntaments i de qualsevol persona interessada una informació valuosa d'interpretació fàcil sobre la distribució ciutadana. A més de Raquel Huete, del Departament de Sociologia, també ha participat en el projecte José Manuel Mira, del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d'Alacant. Es poden consultar tots els mapes en la pàgina de la Diputació d'Alacant.

També et pot interessar

stats