Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Els mapes, una eina que ajuda a salvar vides

Metges sense Fronteres celebra un 'mapató' per a ajudar a cartografiar les zones remotes afectades per desastres naturals.

La jornada de cartografia humanitària vol posar en el mapa diverses àrees que no apareixen detallades

L'ajuda humanitària és fonamental per a donar una segona oportunitat a les poblacions afectades per desastres naturals, però el problema és que moltes d'aquestes zones no estan cartografiades, i arribar a la població és molt complicat. Amb l'objectiu de cartografiar les zones remotes, Metges sense Fronteres celebrarà aquest dimecres un 'mapató'.

Refer-se del colp que deixa la natura, però també dels conflictes bèl·lics, o de les crisis sanitàries que assoten la població dels països més empobrits passa per l'ajuda humanitària. Però bona part de les infraestructures d'aquests llocs no figuren en els mapes. Un problema per al qual Metges sense Fronteres va trobar fa sis anys una solució col·laborativa, els ‘mapatons’, un sistema obert a qualsevol voluntari, per a situar aquestes zones en el mapa. Amb la ferramenta digital Missing Maps es pot aconseguir ubicar cases, carreteres o pous d'aigua, entre altres llocs. Això fa possible marcar una ruta per als que treballen sobre el terreny.

L'objectiu de la jornada de cartografia humanitària és posar en el mapa diverses àrees que no apareixen detallades en els mapes, amb la fi, entre altres, que les ONG puguen respondre millor i més ràpidament a les emergències i crisis humanitàries que viuen des de fa anys aquests països.

Segons ha explicat Mila Font, delegada de Metges sense Fronteres, aquests voluntaris "transformem fotografies de satèl·lit en mapes que després poden ser utilitzats per organitzacions com MSF". "Necessitem aquests mapes per a poder organitzar l'ajuda humanitària i arribar als llocs amb el que cal", ha indicat. Aquestes iniciatives són essencials per al treball que fa MSF sobre el terreny, ja que els mapes són una eina que ajuda a salvar vides. "Però encara hi ha àrees del planeta que estan sense cartografiar, algunes d'elles immerses en crisis humanitàries", segons explica Mónica Teruel, logista de MSF.

L'esdeveniment se celebra en col·laboració amb universitats de València, Màlaga, Vitòria i Múrcia, i se suma a la iniciativa del projecte Missing Maps, que organitzarà més de 30 jornades intensives de mapatge en 12 països durant la Setmana de la geografia, del 16 al 24 de novembre. Per primera vegada, la pandèmia obliga a fer-ho des de l'ordinador de casa, però ja s'hi han inscrit 170 voluntaris. Els experts de l'Àrea Geodèsica de Cartografia i Topografia de la UPV, a més de mapejar, també guien els voluntaris.

Què és un 'mapató'?

Un 'mapató' és una trobada entre persones per a cartografiar una zona d'un país o països determinats i posar-la en el mapa. Es tracta d'esdeveniments massius de voluntaris que, seguint instruccions i sempre amb guies de suport, conjuminen esforços per a recollir i apuntar dades d'una àrea seleccionada a partir de successives i potents ampliacions d'imatges via satèl·lit.

Missing Maps

Amb l'objectiu de cartografiar llocs remots que no compten amb mapes detallats de les seues infraestructures ni xarxes de transport va nàixer Missing Maps, una iniciativa col·laborativa posada en marxa per MSF juntament amb la Creu Roja britànica, la Creu Roja nord-americana i l'equip humanitari d'OpenStreetMap. Missing Maps aspira a constituir un exemple de voluntariat digital, una mena de Viquipèdia dels mapes.

Des que va sorgir Missing Maps en 2014, més de 116.000 voluntaris han participat en 'mapatons' a tot el món. Aquestes iniciatives han permés cartografiar més de 50 milions d'edificis i més d'un milió de quilòmetres de carreteres.

València

També et pot interessar