El mar Mediterrani registra un nou rècord històric de temperatura i arriba als 28,47 °C

Estos valors impedeixen que es refresque l’ambient quan cau el sol i provoquen nits sufocants

La temperatura de la conca Mediterrània, segons l'últim registre satel·lital
La temperatura de la conca mediterrània, segons l'últim registre de satèl·lit / Copernicus Marine

La temperatura de la conca mediterrània ha registrat un nou rècord este 15 d’agost, ha arribat als 28,47 °C. Així ho ha alertat este divendres el servei del satèl·lit Copernicus, que ha compartit el balanç dels últims dies de les seues estacions de vigilància i seguiment espacial. “Des del 6 d'agost, han detectat un augment a la regió que ha superat els 28 °C, de manera que han marcat el període més prolongat per damunt d’este llindar”, han indicat a través de la xarxa social X.

“La conseqüència principal que observem és que les nits són més tòrrides, perquè la temperatura de la mar no permet que refresque l’ambient quan cau el sol”, han explicat des de l’equip de meteoròlegs d’À Punt. La persistència d’estos valors, tant a la superfície terrestre com marina, es produeix al llarg del litoral valencià amb una calor extrema que roman als pobles i ciutats, fins i tot en acabar el dia. Això porta a nits sufocants davant del ventilador i podria alimentar fenòmens atmosfèrics extrems en els mesos vinents. 

Una alerta semblant a la que es va fer l’estiu passat, quan es va viure un episodi paregut al juliol. De fet, s’ha superat la temperatura més alta de la mar, que es va registrar el 2023. Un rècord que, al seu torn, superava en 0,15 °C l'anterior màxim registrat durant la gran irrupció de calor de l'agost del 2003.

El servei oficial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana ha comparat estos resultats amb les dades de la boia de València, on “el màxim d'enguany es va registrar el dia 10 d'agost, amb 29 °C, i al voltant d'eixe valor va estar fins al dia 14, quan va descendir un grau després de l'episodi de DANA, que va afectar sobretot les Balears”, han explicat.

A més, segons ha indicat l'Aemet, des del dia 15 la temperatura de l'aigua de la mar a la boia de València “es manté en valors d'entre 27,5 i 28 °C”. El comportament de la temperatura en tot el mar balear —una superfície marina de 56.000 km²—, és similar al de la boia de València, segons han dit. “Els màxims es van registrar els dies previs a la DANA del dia 15 d'agost i després van descendir aproximadament un grau”. 

L’agència meteorològica planteja que hi ha una anomalia positiva de dos graus en la primera meitat d’agost si la comparem amb dades arreplegades entre el 1991 i l’any 2020. “Actualment, l'anomalia és superior a 1,5 °C”, han explicat. De fet, l'Aemet assenyala que el dia 12 d'agost la temperatura “era la tercera més alta des del 1940, només superada pels registres del mateix dia dels anys 2003 i 2022”. Actualment, continua com el tercer valor més càlid després d’estos anys.

“En els informes sobre l'estat del clima a Espanya, cada any analitzem l'evolució de la temperatura de l'aigua de la mar i en els dos últims anys s'ha registrat la temperatura més alta, tant en zones costaneres com en àrees marítimes”, han assegurat de l'Aemet. Tal com indiquen, la temperatura del Mediterrani ha augmentat “en totes les seues profunditats”.

També et pot interessar

stats