Marciano Gómez nega cap "col·lapse" als hospitals per l'epidèmia de grip: "El sistema sanitari no s'ha afonat"
El conseller de Sanitat agraeix l'afluència ciutadana en la vacunació sense cita, amb 72.000 dosis administrades en només tres dies
Els hospitals i els centres de salut valencians no estan patint cap situació de "col·lapse" per l'epidèmia vírica, sobretot de grip, que recorre tot Espanya aquestes setmanes. Ho ha assegurat aquest dijous el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, entrevistat aquest dijous en Les notícies del matí, tot i que ha admés "tensions" puntuals en les urgències. "El sistema sanitari no s'ha afonat, continuem atenent els ciutadans amb patologies que no són estacionals, com ara cardiovasculars, neurològiques o quirúrgiques... Però sí que és cert que tenim algunes tensions perquè en les portes de les urgències se'ns queden alguns pacients", ha assenyalat. Aquesta situació "passa cada any" en els pics de les malalties respiratòries, ha dit, i la prioritat ara mateix és que la pressió assistencial no arribe a planta hospitalària ni a les UCI.
El conseller, que passa per segona vegada pels micròfons d'À Punt des que va accedir al càrrec, ha avançat també un balanç provisional dels primers dies en què la vacunació contra la grip i la covid-19 s'ha obert a tota la ciutadania, ja que no cal cita per a acudir al centre de salut. En només tres dies, s'han posat un total de 72.000 injeccions: "Tinc una sensació d'agraïment, el que fan és un acte de responsabilitat cívica i personal, perquè ajudant a millorar la salut pública després millorem la salut individual", ha apuntat Gómez, visiblement satisfet. En vista de la bona acollida de la mesura, Sanitat no tanca la porta a recuperar els vacunòdroms en la campanya de l'hivern vinent: "Amb tota seguretat, l'any que ve facilitarem de manera extraordinària la vacunació", ha respost.
Respecte a la incidència de les infeccions respiratòries agudes i la situació actual de la tridèmia de grip A, covid-19 i bronquiolitis, Gómez ha explicat que a pesar que les xifres de contagis han baixat en la primera setmana de l'any, des de Salut Pública esperen un augment en els pròxims dies que conduirà ja a la cúspide de la corba. Actualment, la taxa de casos per cada 100.000 habitants se situa en 1.318, per damunt de la mitjana espanyola (952,9) i la previsió de les veus expertes és que el pic epidèmic arribe "entre la tercera i la quarta setmana" de gener.
L'any que ve facilitarem de manera extraordinària la vacunació
Les previsions no fan fallat, però sí que ens han sorprés. El creixement dels contagis i hospitalitzacions en una setmana ha sigut espectacular
Marciano Gómez, metge de professió, ha reconegut que enguany la velocitat a què s'han propagat les infeccions per virus respiratoris els ha agafat per sorpresa, però ha deixat clar que el sistema sanitari valencià estava preparat. "Les previsions no han fallat, però sí que ens han sorprés. Perquè el creixement tan espectacular en una setmana, en què s'han duplicat els ingressos i triplicat els contagis, ens ha fet prendre mesures pioneres en l'àmbit nacional", ha subratllat. Per exemple, s'ha referit a l'adopció de la mascareta obligatòria en ambulatoris, hospitals i centres sociosanitaris abans que cap altra autonomia, o algunes actuacions de contingència per a previndre saturació en l'atenció hospitalària, com duplicar llits o reprogramar operacions no urgents.
El conseller ha defensat, en aquest punt, la col·laboració publicoprivada en la sanitat i ha afirmat que posarà "tots els mitjans necessaris" per a garantir la salut ciutadana "sense cap prejuí ideològic", sobretot en els moments de més tensió assistencial: "Si per falta de recursos cal concertar amb la sanitat privada, es farà sense cap problema", ha manifestat.
D'altra banda, el conseller ha acusat el Ministeri de Sanitat d'haver arribat "tard i malament" en la resposta a l'epidèmia vírica i d'haver imposat l'ús obligatori de les mascaretes als centres sanitaris de tot el país sense consens amb la resta d'autonomies. "No critique el què, sinó el com (...). Ahir el Ministeri va traspassar una línia perquè més enllà de coordinar, que és el que li encomana la legislació en matèria sanitària, ha adoptat una mesura que vulnera l'autogovern i les competències de les diferents comunitats", ha criticat. En tot cas, ha deixat clar durant l'entrevista que la Generalitat es va avançar al departament liderat per Mónica García i que no descarta estendre l'obligatorietat de la mascareta a les farmàcies o inclús als centres escolars si és necessari perquè puja la incidència dels virus: "No ens tremolarà la mà per a prendre mesures que beneficien la ciutadania".
Pla "factible" en salut mental
El responsable de la sanitat valenciana també ha parlat sobre el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions que implementarà el Consell aquesta legislatura i que es va presentar dilluns passat. Ha defensat el programa, que té un pressupost total de 724 milions d'euros i un horitzó d'aplicació del 2024 al 2027, com un pla "factible", "real" i que "no defraude ningú", contraposat als "jocs florals" que elaborava el govern anterior. "Nosaltres no prometem 200 psicòlegs clínics perquè no n'hi ha", ha dit, i ací ha aprofitat per a demanar al govern espanyol que augmente les places en formació especialitzada, com aquesta disciplina o els MIR.
Nosaltres no prometem 200 psicòlegs clínics perquè no n'hi ha
Segons ha detallat, el nou pla serà "transversal" i se centrarà sobretot en la prevenció en la infància i la joventut. Naix amb el compromís de posar psicòlegs a les escoles, triplicar els llits d'hospitalitzacions en psiquiatria infantil i juvenil o fer una redistribució equitativa dels recursos, "des d'Oriola fins a Vinaròs i des de Tabarca fins al Racó d'Ademús" per a homogeneïtzar l'atenció en tot el territori. Altres accions que contempla l'estratègia en salut mental per a aquesta legislatura és la creació de 23 hospitals de dia, un en cada departament de salut, i obrir dos hospitals de mitjana i llarga estada.
Pròximes reversions sanitàries
La Conselleria de Sanitat assumirà la gestió directa dels departaments de salut de Dénia (Marina Alta) i de Manises (Horta Sud) els dies 1 de febrer i 8 de maig, respectivament. Preguntat sobre la gestió de l'àrea de salut d'Elx-Crevillent, Marciano Gómez ha assegurat que la decisió no està encara presa de manera definitiva, però que la idea és continuar amb la concessió sempre que es mantinguen els índexs de qualitat actuals en l'atenció sanitària. "Si continuen funcionant com fins ara i les dades ho avalen, prorrogarem Elx", ha dit. I ha defensat que el govern de Carlos Mazón no fa "decisions sectàries", sinó que es prenen basades en dades.