Les mares que perden un nadó abans dels sis mesos de gestació no tenen dret a baixa de maternitat
Perquè això canvie, la valenciana Claudia Gómez ha encapçalat una campanya de recollida de firmes i ja en porta més de 33.500
Les mares que perden un fill o una filla abans dels sis mesos de gestació ara per ara no tenen dret a una baixa de maternitat. En el millor dels casos, aquestes dones poden tindre una baixa mèdica. Això és així perquè abans dels sis mesos d'embaràs la legislació actual no reconeix la baixa per maternitat en cas de mort.
Per aconseguir què això canvie, la valenciana Claudia Gómez, que va patir dos morts gestacionals, encapçala una campanya de recollida de firmes en línia i ja en porta més de 33.500. Segons ha explicat a À Punt "en molts casos és com un part, però en aquest cas, a més a més necessitem recuperar-nos físicament i psicològica". Una trentena s'associacions de tot Espanya ja s'han unit a la iniciativa per a reclamar un tracte més humanitzat i digne en aquests casos.
Com Claudia, altres afectades reclamen els mateixos drets i algunes ja s'han sumat a la campanya en l'àmbit estatal que busca implantar el permís per dol de gestació. Una d'elles es Laia Vilanova. Ella va perdre els bessons que esperava a les 22 setmanes de gestació. Es va posar de part, però Roc i Nil no estaven preparats per a nàixer.
Segons ha explicat Laia a À Punt, ella ha parit dos fills però a efectes legals ha estat de baixa mèdica "perquè no tenim reconeguts aquests permisos de paternitat i maternitat. No tenim ni tan sols el dret a la quarantena. Açò sembla de l'època de la revolució industrial quan les dones parien i de seguida anaven a la fàbrica.
Açò sembla a l'època de la revolució industrial en la qual les dones parien i de seguida anaven a la fàbrica
Alguns hospitals donen suport a aquestes dones
Pels efectes emocionals, cada vegada més hospitals tracten de donar suport a les dones o parelles que passen per una mort gestacional, com és el cas de l'Hospital General de Castelló. Segons explica Ana Cervera, comare supervisora de l'Hospital General de Castelló, "ací intentem que estiga la dona el més còmoda possible, amb la intimitat més gran possible".
Mentre que Sofía Granero, comare supervisora de l'Hospital General de Castelló, destaca la importància del moment l'acomiadament del nadó per als pares del nadó i per aquest motiu els preparen unes caixes de records per ajudar-los a superar el dol.