Directes
Ara en la televisió
VA DE BO

Maria i Jaume, dos dels docents valencians vacunats amb AstraZeneca: "Som uns privilegiats"

La decisió del govern espanyol de paralitzar durant quinze dies la vacunació amb aquest preparat deixa enlaire la immunització de més de 116.000 persones del sector educatiu a la Comunitat Valenciana. 

Moment en què es paralitza la vacunació amb AstraZeneca a l'hospital de campanya de la Fe, a València

"No poseu cap vacuna més. Se suspén la vacunació". Amb aquesta frase d'un dels sanitaris que supervisava la immunització del col·lectiu docent a l'hospital de campanya de La Fe es van assabentar centenars valencians i valencianes que el govern espanyol havia decidit aturar preventivament les vacunacions amb el preparat d'AstraZeneca durant almenys quinze dies davant la trentena de casos de trombosi detectats a tot Europa. Una orde que seguia la d'altres països europeus i que va arribar a mitjan vesprada, quan ja estava en marxa a la Comunitat Valenciana el dispositiu preparat per la Generalitat per a immunitzar més de 116.000 persones vinculades al sector educatiu. Un procediment que, de moment, queda enlaire. La Conselleria de Sanitat Universal enfatitza que la suspensió és unicament per prudència i demana tranquil·litat a les persones que ja han estat vacunades

Maria Font i Jaume Fuster, docents de l'Escola Superior d'Art i Disseny de València, són dos dels més de 67.000 valencians i valencianes que ja s'han posat la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, abans que de vesprada saltaren les alarmes i es paralitzara tot el procés. Pregunats per À Punt, ambdòs asseguren estar "molt tranquils" i confien plenament en la seguretat d'un preparat que, recorden, és la pedra angular de la immunització al Regne Unit, que ja ha vacunat més de 20 milions de persones. 

"Som uns privilegiats perquè hem avançat quinze dies la vacunació que, finalment, arribarà a tot el món", assenyala Jaume en declaracions a El dia À Punt. En la mateixa línia es pronuncia Maria, que atribueix la decisió del govern espanyol a la pressió social i a l'efecte dòmino que ha causat la presa de posició d'altres països europeus. "He tingut sort perquè ja m'he vacunat", assegura la valenciana. Un procediment pel qual haurà de passar tota la població si realment es vol acabar amb la pandèmia de coronavirus: "Hem d'assumir que si volem tornar a la normalitat ens hem de vacunar tots, si no, no eixirem mai d'ací", insisteix. 

Cap dels dos ha tingut efectes secundaris destacables. Ella conta que, després de vacunar-se a les 15:30 hores, va tornar a la faena. De cara a la nit va notar-se un mal de cap similar al que pot provocat una grip, però aquest matí es trobava "perfecta" després d'haver-se pres un paracetamol. En el cas de Jaume, la vacuna d'AstraZeneca no li ha deixat cap situació estranya: "No he tingut cap símptoma de res. No em fa mal ni el braç", assegura. Una experiència molt similar a la que han viscut els companys de faena. Les dones, explica, ho han passat un poc pitjor perquè han tingut algun símptoma lleu després de rebre la primera dosi. 

La vacunació amb AstraZeneca queda ara pendent de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que haurà d'emetre dijous un veredicte sobre la paralització que han decidit almenys dotze països europeus. A la Comunitat Valenciana, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, s'ha reunit amb la comissió tècnica de vacunació per a estudiar com reprogramar la immunització del col·lectiu docent. Segons ha informat la Conselleria aquest dimarts, s'està refent el pla de vacunació perquè puga continuar la immunització "amb tota normalitat" amb les vacunes de Pfizer i Moderna i puga iniciar-se la vacunació massiva en el moment en què hi haja dosis suficients. La Comunitat Valenciana, precisa Sanitat, disposa actualment de vora 114.000 dosis d'AstraZeneca emmagatzemades pendents de la decisió que prenga l'EMA.

També et pot interessar