Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

María José Biel, bombera forestal: "Les dones podem accedir perfectament al càrrec"

La presència femenina entre els efectius antiincendis valencians a penes arriba al 8%

María José Biel, al parc de bombers on treballa / À Punt NTC

María José Biel és una de les poques dones que integra la plantilla del servei d'extinció d'incendis a la Comunitat Valenciana. Amb a penes el 8% de presència femenina, es tracta d'un ofici encara marcadament masculinitzat i el mateix que ocorre en totes les branques relacionades amb les forces i cossos de seguretat i emergències, un dels sectors on més està costant assolir la paritat. Ella va començar a treballar el 2008 com a bombera forestal al Racó d'Ademús perquè li agradava estar en contacte amb la natura i poder exercir la faena en equip. Quinze anys després, es mostra orgullosa d'haver trencat la barrera de gènere, agreujada pels estereotips sexistes i les dificultats de conciliació que dissuadeix moltes dones d'optar per aquest tipus de professions.

És cert que les coses han canviat des que María José va entrar en el cos dels bombers forestals valencians, un col·lectiu que treballa prop del foc on probablement la presència femenina és encara menor. Aleshores havia de fer torns amb els companys per a dutxar-se perquè només hi havia un vestuari. Tampoc es tenia en compte la fisonomia del cos de les dones per a dissenyar els uniformes, no existien els patrons femenins. Ara, les bomberes ja disposen de vestidors propis i equips de protecció individual amb tallatge femení per a poder exercir les tasques d'extinció amb total seguretat, però continuen en clara minoria.

Des de menuda, a María José l'educaren amb una perspectiva igualitària. Assegura que mai s'ha trobat cap impediment per a dedicar-se al que realment li agrada i això l'ha ajudat a fer realitat el seu somni. És conscient que es mou "en un món generalment d'homes", però el seu exemple demostra que és possible dedicar-se a apagar el foc i ser dona. "És de veres que fa falta força, però es pot entrenar. Les proves estan adequades per a dones. Podem accedir perfectament al càrrec i estem perfectament capacitades per a exercir-ne la faena", assegura.

Tindre una xica en l'equip desperta un punt fraternal involuntari a alguns companys més majors

En situacions d'alt risc com l'incendi declarat a Begís l'estiu passat, María José ha fet tasques d'extinció sempre en igualtat de condicions amb els homes. Mai no ha dubtat de les seues capacitats per a apagar un incendi: "No tinc gens en compte el gènere". Sí que és cert —reconeix— que en algun moment puntual i a determinats companys, "sobretot els més veterans, més majors", el fet que hi haja una xica en l'equip "els desperta un punt fraternal". "Pense que és involuntari, i jo m'ho agarre de bon gust, no em sap mal", assegura. Perquè, al final, la prioritat és protegir-se entre tots, d'una manera o una altra, perquè la faena en equip isca bé.

Intentaria demostrar tant que puc fer bé la feina si fora un home?

La bombera posa el focus també en les millores aconseguides pel que fa a la conciliació durant tots aquests anys. Les mesures per a compatibilitzar família i feina han cobrat pes progressivament, a mesura que augmentava la presència de dones en els equips. Ella no té criatures, però reconeix que les bomberes embarassades són les que més dificultats tenen per a compaginar els dos mons. Voler ser mare suposa parar de ple l'activitat diària en el cos pels riscos que suposa —exercici físic, inhalació de fum...— i la consegüent pèrdua de forma física. "Encara que després pots recuperar-la, és una barrera", assenyala la professional d'emergències, partidària de buscar fórmules per a donar segones activitats a les bomberes gestants.

En general, María José està satisfeta amb els acompliments laborals. "Treballe on vull, estic contenta de poder dedicar-me al que m'agrada". Però admet que hi ha certa síndrome de la impostora que l'assetja: "Si un home agafa una aixa per a extingir el foc ningú para compte, però si l'agafa una dona potser creus que et revisen més per ser dona" explica. L'autoexigència per demostrar-se a una mateixa i a la resta del món que s'està a l'altura de la faena és constant. Sempre, amb el mateix interrogant en l'aire: "Intentaria demostrar-ho tant si fora un home?", es pregunta aquesta bombera.

Dona Dia Internacional de les Dones

També et pot interessar