Marina Puche, la dissenyadora valenciana que aconsegueix trencar un altre sostre de vidre al món de les Falles
La jove, de família d'artistes fallers, neta de Julián Puche i filla de Pepe Puche, s’ha convertit aquest 2023 en la primera dona que dissenya la falla municipal de València
Amb un escenari que veu com, dia rere dia, creix la falla municipal a la plaça de l’Ajuntament de València, l’equip d’À Punt Mèdia, amb els periodistes Maria Fuster i Ferran Cano, ha rebut al set de televisió a Marina Puche. Ella és dissenyadora i enguany ha aconseguit una fita: de la mà de l’artista faller Manolo Garcia, ha tingut l’oportunitat de dissenyar la falla municipal de l’Ajuntament de València.
Marina ha aconseguit fer història en trencar un sostre de vidre en les Falles del 2023. S'ha convertit en la primera dona que dissenya la falla municipal de València, un monument que farà vint metres d’alt. Preguntada per aquesta fita, ha dit que les dones també dissenyen la falla municipal “hauria d'haver passat fa molt de temps. Ha sigut ara, perfecte”.
Neta i filla d’una saga d'artistes fallers. El seu iaio era Julián Puche i son pare és Pepe Puche. Marina ha dit que a ella el món de les falles li ha agradat sempre. “Si no fora de família fallera, seria friqui fallera”. En preguntar-li com estarà de feliç la seua família en veure fins on ha arribat, Marina ha revelat açò: “crec que en algun moment ni el meu iaio ni mon pare van voler fer la falla de l’Ajuntament. És veritat que ara la falla de l’Ajuntament ha canviat molt”. Pel que fa a enguany, ella ha manifestat estar molt tranquil·la de tindre l'oportunitat perquè va acompanyada per Manolo Garcia.
Marina ha explicat del seu disseny, anomenat "Cardioversió valenciana", que està relacionat amb el temps de la pandèmia, quan després de la paràlisi als casals i al món faller tornem, “i tornem amb un cor valencià, d’on ix la taronja, la flor de taronger... Com tornar a estar en flor”.
"Barbaritat valenciana"
Aquest dimarts, de nou a quatre mans, les falleres majors de València acompanyades de dues falleres de la cort d’honor, han donat pas al pirotècnic. La Pirotècnia Lluch de Faura (Camp de Morvedre) ha llançat una mascletà tradicional que ha començat amb una traca valenciana, a la que han seguit tres fases aèries, seguides de cos terrestre amb serpentines i candeles de xiulet. I per acabar un terratrémol en quatre fases i 150 trons com a fi de festa. Un total de 73 quilograms de pólvora que han pogut ser llançats, tot i que les ratxes de vent eren fortes minuts abans de començar la mascletà. En acabar, Ferran Cano ha batejat aquesta mascletà com "barbaritat valenciana".