Marlene Perkins (Unicef): "Encara no tenim una societat en què la infància tinga el lloc central que necessitem"
La coordinadora d'aquesta agència de les Nacions Unides a la Comunitat Valenciana demana incorporar la perspectiva de la població menor en les polítiques públiques i millorar l'accessibilitat als mecanismes d'ajuda
Unicef, l'agència de les Nacions Unides per a la infància, reclama més implicació de les administracions i la societat en conjunt per a avançar en la protecció d'aquest col·lectiu, que agrupa el 18% de la població, i tindre'ls més en compte en l'elaboració de les polítiques públiques. Entrevistada aquest divendres en Les notícies del matí, la coordinadora d'Unicef a la Comunitat Valenciana, Marlene Perkins, ha reivindicat els drets dels xiquets i xiquetes menors i ha defés que encara queda molta faena per tal de garantir-los una participació efectiva en la vida pública: "No tenim la visió cívica que la infància també és ciutadania i té uns drets. Encara no hem arribat a una societat en què la infància tinga el lloc central que necessitem, no només per al seu bé, sinó pel de la societat en conjunt", ha alertat.
En aquest sentit, Perkins ha explicat el diàleg que Unicef ha desenvolupat amb els partits polítics recentment per tal de fer-los arribar les propostes que consideren “essencials” per al benestar de la infància i aconseguir que incorporen la situació del col·lectiu en els programes electorals de cara a les eleccions del pròxim 28 de maig. Acabada aquesta tasca, l'organització ha posat en marxa una campanya per a demanar a la ciutadania una reflexió. "Hem de pensar que, encara que els xiquets i les xiquetes no tenen dret a votar, quan els adults ho fem repercutim sobre les polítiques públiques d'infància que s'implementaran després", ha subratllat.
No tenim la visió cívica que la infància també és ciutadania i té uns drets
Precisament per a garantir la participació efectiva de la xicalla en la vida pública, Unicef va posar en marxa el programa Ciutats amigues de la infància, en el qual col·laboren ja 22 municipis de la Comunitat Valenciana. Perkins s'ha mostrat satisfeta perquè que cada vegada hi ha un interés creixent de les poblacions per aquest tipus d'iniciatives, en què es fomenta la creació d'estructures permanents de participació infantil i mecanismes "estables i sostenibles en el temps". Es tracta d'un programa "molt exigent" que comporta "una xicoteta revolució de les polítiques públiques locals, integrant un sector de la ciutadania que han d'atendre des del punt de vista dels drets", ha manifestat l'experta. Segons ha dit, la incorporació de la infància als plans de govern municipals segueix la línia d'altres assumptes socials com ara el feminisme o el medi ambient. "És un esforç important per als ajuntaments, han de fer un compromís per escrit que pertoca a totes les regidories, amb un pressupost", ha agregat.
Durant l'entrevista, la coordinadora valenciana d'Unicef ha repassat els reptes pendents per a garantir el benestar de la infància, que segons ha recordat és un dels col·lectius més desprotegits contra la pobresa i les catàstrofes mediambientals. En aquest sentit, ha demanat millorar l'accessibilitat i l'abast d'instruments com la renda valenciana d'inclusió per a acabar amb les "barreres burocràtiques" i assegurar que les ajudes arriben a tota la població que les necessita. També ha ressaltat la importància d'implementar de manera efectiva i amb els recursos necessaris el pla valencià per a la salut mental, des d'un enfocament sociocomunitari i centrat en l'atenció primària per a abordar les malalties mentals des de la prevenció.
Finalment, Perkins ha explicat tot el treball que desenvolupa Unicef per a defendre els drets fonamentals de la infància en els països més desfavorits i escenaris de conflictes bèl·lics com Ucraïna o el Sudan, on hi ha molta població desplaçada. Una tasca possible gràcies a les xarxes de professionals que té en tot el món. "És increïblement difícil. La gent està pensant a sobreviure i menjar eixe dia", ha assenyalat.