Marzà: “Cada centre educatiu s’adaptarà a la realitat perquè siga segur”
El 7 de setembre es reprendran les classes presencials, amb grups més reduïts, i entrades escalonades de l’alumnat.
Classes presencials de grups més reduïts, amb entrades i eixides de l’alumnat escalonades i amb el mateix horari que abans de la pandèmia. Són algunes de les característiques del nou curs escolar d’infantil i primària que prepara la Conselleria d’Educació, i que s’uniran a les mesures d’higiene i distància acordades amb el Ministeri per a convertir els centres educatius en “espais segurs”, segons ha avançat el conseller Vicent Marzà en Les notícies de la nit.
“S’adaptarà cada centre educatiu a la realitat perquè siguen espais segurs”, ha insistit Marzà. La Generalitat prepara un mapa amb les necessitats de les escoles valencianes i posteriorment cada centre les adaptarà a les seues particularitats. La Conselleria d’Educació ha proposat, en la reunió amb el Ministeri i els responsables d’Educació de la resta de comunitats autònomes que ha tingut aquest dijous, que l’alumnat d’infantil i primària torne a classe el pròxim curs diàriament sota mesures d’higiene i seguretat.
Una altra de les circumstàncies a què obligarà el nou curs escolar d’infantil i primària serà la d’ampliar el personal, tant docent com, per exemple, el relacionat amb el menjador. Precisament les rutines del menjador seran algunes de les que caldrà “organitzar d’una altra manera”, com ha reconegut Marzà en Les notícies de la nit, encara que no ha concretat com es farà.
El responsable d’Educació, després de reunir-se amb el Ministeri i els seus homòlegs, ha participat en el Fòrum Educatiu Valencià (conformat per la Conselleria, pares i mares, directores i directors de centres, representants del professorat i representants dels centres concertats), on ha traslladat una proposta per a preparar la tornada de l'alumnat valencià a classe el 7 de setembre. “L’escenari de tornada a les aules el pròxim curs és factible i el més idoni pel bé educatiu, social i emocional de l’alumnat valencià i del conjunt de les famílies”, ha explicitat Marzà.
Els horaris es mantindran
En referència a les famílies, el conseller d’Educació ha concretat que es mantindran els horaris previs a la suspensió de les classes per la pandèmia, i ha assenyalat que els centres no poden oblidar la funció social que fan i la necessitat de conciliar els horaris familiars amb els de l’estudiantat.
Respecte al manteniment de la distància de seguretat que hauran de respectar els alumnes, el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, indica que es faran adaptacions en funció de la grandària de les aules i “allà on faça falta es reduiran les ràtios i es faran més grups”. No obstant això, en els casos que no es puguen adoptar les mesures de seguretat pel nombre d’alumnes i les dimensions de les aules, la Conselleria proposa que es treballe en una fórmula basada en l’assistència a classe de l’alumnat en dies alterns.
Respecte als recursos que caldran per a finançar tota la despesa extraordinària que implicarà l’adaptació a la realitat que deixa la pandèmia, Vicent Marzà ha avançat que la Generalitat reivindicarà una assignació en funció del factor poblacional, “perquè allà on necessitem més moviment de recursos és on més saturades estan les aules”.