Marzà: "Comencem en millors condicions que l'any passat: menys alumnes i més professorat"
El conseller d'Educació avança en Les notícies del matí que totes les escoles tindran per primera vegada unitats especialitzades d'acompanyament emocional i psicològic i es contractaran 1.400 orientadors
Vora 790.000 estudiants a la Comunitat Valenciana tornen aquest dimecres a classe amb l'arrancada del curs escolar 2021-2022, el tercer marcat per la crisi de la Covid-19. De nou, la pandèmia obligarà a mantindre les mesures sanitàries de seguretat a les aules però enguany s'hi afegeix un element més a l'equació: la vacunació del personal docent i part de l'alumnat, fins als dotze anys. Suposa, en la pràctica, immunitzar els grups de secundària, batxillerat i Formació Professional. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, preveu que serà un curs diferent de l'anterior que incorporarà l'experiència positiva del passat: "Amb la gent vacunada i continuant mantenint el reforç extraordinari del professorat comencem amb millors condicions, menys alumnes i més docents, mesures de protecció des del punt de vista sanitari i centrats en l'important", ha resumit aquest dimecres en Les notícies del matí.
Marzà ha explicat als micròfons de la ràdio d'À Punt les principals línies del curs que comença aquest dimecres, per al qual la Generalitat ha contractat 5.000 professors de reforç, dels quals 2.500 estaran en infantil i primària. Segons ha destacat també, enguany hi haurà 20,7 alumnes de mitjana per grup en infantil i primària, un punt menys que l'any passat, el que permetrà "atendre millor" l'estudiantat i garantir la presencialiatat.
Els protocols sanitaris per a previndre la Covid-19 seguiran estant a l'orde del dia: mascaretes, ventilació, higiene de mans i distància d'1,2 metres en secundària i batxillerat. "No podem relaxar-nos, hem de seguir sent extremadament prudents", ha dit Marzà. Tot i la pandèmia, el conseller afronta el nou exercici amb optimisme i recorda que l'any passat la Comunitat Valenciana "va demostrar contra tot pronòstic que els centres educatius podien ser els espais més segurs de socialització per als xiquets i les famílies".
En cas que aparega un cas positiu de coronavirus, el responsable d'Educació ha assegurat que la maquinària està preparada per tal que tot funcione de la manera més ràpida possible i es puga tallar la propagació dels contagis. "L'objectiu és encapsular-lo ràpidament i que la resta del grup puga seguir treballant", ha apuntat. Cada centre escolar disposarà per a això d'un coordinador Covid amb contacte directe amb el coordinador del centre de salut pública de zona. La possibilitat de vacunar l'alumnat major de dotze anys ha portat canvis en el protocol, ja que a partir d'ara no caldrà que els companys i companyes d'un estudiant contagiat guarden quarantena si tenen la pauta completa.
La salut mental, prioritat enguany
Una de les novetats que ha anunciat el conseller Marzà és la creació d'unitats especialitzades d'orientació a l'alumnat per a mitigar els efectes de la pandèmia en la salut mental d'adolescents i xiquets. Per a aquest curs s'han contractat 1.400 orientadors i orientadores, que s'afegiran a les plantilles dels centres educatius d'infantil i primària: "Per primera vegada, totes les escoles tindran un orientador i això ens ajudarà a estar més damunt dels xiquets i xiquetes des del punt de vista psicològic i detectar les necessitats en l'àmbit emocional", ha assenyalat.
Segons ha exposat, l'acompanyament emocional i psicològic de l'alumnat és enguany una de les prioritats de la Generalitat i per això a aquesta comesa s'han destinat part dels recursos extraordinaris previstos per a reforçar el curs escolar. A més, Educació treballa en un protocol de prevenció de suïcidis que es presentarà el pròxim divendres.