Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Les màscares casolanes no protegeixen, però ajuden a no contagiar la Covid-19?

Proliferen tutorials per xarxes de màscares protectores sense prova científica que confirme l’efectivitat contra el coronavirus.

Mascaretes casolanes eixugant-se en una terrassa / Susanna Sáez (Efe)

L’escassesa de màscares homologades ha fet proliferar iniciatives per a fabricar-les de manera casolana amb diferents materials. Aquestes no impedeixen ser infectat, però hi ha divisió d’opinions entre experts i institucions sanitàries sobre si s’hi evita contagiar a altres.

Tela, paper de cuina, filtres de café, botelles de plàstic... És molt variada la llista de materials entre els quals es pot triar si es busquen tutorials en internet per a confeccionar màscares artesanals, però les opinions sobre la seua vertadera eficàcia contra el coronavirus són també molt diferents segons els especialistes o els organismes sanitaris que es consulten.

Quina és l’eficàcia real?

La infectòloga Belén Padilla, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem), és taxativa: “No protegeixen a ningú ja que, si estàs malalt, filtren el virus; i, si pretens protegir-te d’una infecció, tampoc fan de barrera”. Segons insisteix, mantindre la distància de seguretat de 1,5 a 2 metres és exactament igual d’eficaç.

La doctora coincideix amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), institució que adverteix a més de que les màscares confeccionades amb cotó poden ser fins i tot una font potencial d’infecció, ja que, com que no són resistents als fluids, poden retindre humitat i contaminar-se.

Només hi ha consens científic mundial en un punt: no serveixen en absolut per a no contagiar-se de coronavirus. Però ni tan sols les màscares quirúrgiques homologades compleixen aquesta finalitat, excepte les d’alta eficàcia FPP, segons la vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid.

Partidaris

El principal argument dels partidaris d’usar-les és que, encara que no siguen eficaces al 100% per a previndre’s del coronavirus, sí que és una manera de posar-li alguna trava perquè podrien evitar la dispersió de les microgotes potencialment infectades. En tot cas, no hi ha estudi que ho prove.

Les que es fan amb paper de cuina

La investigadora del CSIC Beatriz Novoa posa fàcil com fer una mascareta: paper de cuina, dues gomes elàstiques i una grapadora. És tot el material que es necessita per a construir una màscara casolana segons el tutorial gravat per aquesta experta en immunologia. Adverteix que no protegeixen completament del contagi de coronavirus i que ha de retirar-se quan comence a estar humida per a no tornar a utilitzar-la.

Amb tela cosida

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) estatunidencs recomanen fabricar màscares de tela de cotó de trama tancada que tinguen diverses capes o plecs, cobrisquen nas i boca, puguen ajustar-se de manera ferma però còmoda. Han de permetre respirar sense restricció i han de poder llavar-se i eixugar-se sense deformar-se.

No hi ha cap organisme oficial que recomane les màscares fetes amb mocadors o bufandes, filtres de café o botelles de plàstic.

També et pot interessar