Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Les mascaretes continuaran sent obligatòries almenys fins a la setmana que ve

La incidència conjunta dels virus respiratoris frega encara els mil casos per 100.000 habitants, però la grip cau fins a la meitat en set dies

Una facultativa atén una pacient en un hospital valencià (arxiu) / Generalitat

El final de la mascareta obligatòria en hospitals, centres de salut i residències valencianes podria estar ja prop i ser qüestió d'una setmana. La Conselleria de Sanitat ha obert la porta aquest dimecres a estudiar si alça la mesura una vegada es coneguen les dades del balanç de la setmana que ve sobre l'impacte dels virus respiratoris i l'evolució de la pressió assistencial, sempre que es mantinga la tendència positiva. Per tant, encara serà necessari portar aquest protector facial durant almenys set dies més si acudim a espais sanitaris.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha valorat l'última actualització del butlletí del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes (Sivira CV), publicat hui. Les xifres constaten clarament com la triple corba epidèmica dels virus respiratoris que han colpejat aquest hivern tot Espanya —grip, covid i el sincicial o VRS— ja s'ha doblegat i evoluciona de manera favorable.

Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en l'últim any / Sivira CV

Per a la tercera setmana del 2024, la incidència acumulada de les infeccions víriques se situa en 1.035 casos per cada 100.000 habitants, més de 250 punts per davall del balanç anterior i lluny del pic màxim, en què el paràmetre va sobrepassar els 1.500. Tot i això, encara es manté per damunt del conjunt nacional, estabilitzat en 926. Per tipologia de patogen, la grip és la que presenta un descens més acusat: fins a 213,2 casos, pràcticament la meitat que en els darrers set dies. La incidència del coronavirus repunta lleugerament de 145,3 a 161,5, mentre que el VRS s'estanca en 96,3. Per edats, el tram més afectat pels virus continua sent el dels menors de quatre anys, que augmenta quasi 300 aquesta setmana i acaba en 3.536,6 casos per cada 100.000 persones. La pressió en les urgències hospitalàries, per contra, s'ha relaxat fins als 26 casos per cada 100.000 habitants i torna a quedar-se per davall de la mitjana espanyola (28,4). Fa una setmana la taxa estava en 33,5.

"Hi ha una lenta i progressiva disminució de la incidència, clarament està reduint-se la pressió assistencial i la setmana que ve, en funció de les dades, ens plantejarem prendre alguna mesura, però sempre sota dos criteris: escoltar els tècnics i la prudència", ha asseverat el conseller Gómez. Segons ha explicat, la norma del Ministeri de Sanitat assenyalava que dues setmanes seguides de baixa d'incidència —sense quantificar en quina mesura— bastaven per a llevar l'obligatorietat de la mascareta i que es quede únicament com a recomanació.

"Jo entenc que ha d'haver-hi una davallada mitjanament significativa, conjuntament amb una disminució de la pressió assistencial i també de la incidència en algun tram d'edat. Quan tinguem les tres dades, prendrem la decisió", ha subratllat. A parer seu, "no es tracta d'una decisió matemàtica, sinó d'una decisió assistencial i d'impacte en la salut, i si segueixen les dades com fins ara ens ho podríem replantejar la setmana que ve". El titular de Sanitat tornat a incidir que cal ser "prudents" i comptar amb l'"assessorament dels tècnics de Salut Pública i de Medicina Preventiva".

Sanitat

També et pot interessar