Matilde Pérez, empresària d’èxit i primera alcaldessa d’Espanya
Enguany fa un segle que la proclamaren alcaldessa de Quatretondeta
Fa justament un segle que Matilde Pérez Mollá va ser designada alcaldessa de Quatretondeta (Comtat), fet que la va convertir en la primera alcaldessa d'Espanya en plena dictadura de Primo de Rivera.
La fita va alçar moltes veus en contra, però va servir per a demostrar que una alcaldessa podia ser molt més que la dona de l'alcalde. De fet, segons es pot comprovar en l’acta de constitució de la nova corporació municipal de Quatretondeta del 27 d'octubre del 1924, la proclamaren alcalde, perquè fins aleshores l'alcaldessa era la dona de l’alcalde i no es concebia d’una altra manera, explica l’historiador Jordi Ortiz en declaracions a À Punt.
Aquell mateix any s'havia aprovat un nou estatut municipal, que pretenia reformar els ajuntaments i obria la porta de les corporacions a les dones però, això sí, amb determinades condicions, puntualitza Ortiz. Només podien accedir-hi dones que foren viudes o que no estigueren casades.
Matilde Pérez complia el requisit perquè era la viuda d'un notari famós i, a més, pertanyia a una família poderosa i tenia contactes importants amb l'elit de l'època. Així mateix, era una empresària amb espenta que va dur la llum a Quatretondeta. De fet, era la que més treball donava a la gent del poble i reconeguda en cercles de l'època, indica l’historiador. A més, ja sent alcaldessa, va construir la carretera que connectava el municipi amb Gorga, una infraestructura “fonamental per a l'economia local”, segons l’actual alcalde de Quatretondeta, Alejandro Montava.
Al poble la coneixien com la Senyora. Molts diuen que va dur la llum i la carretera perquè beneficiava els seus negocis, però la memòria del veïnat arriba més enllà. A més, la designació va tindre molta repercussió en els diaris de l'època, que la criticaren durament, diu Ortiz.
Hui dia, hi ha quasi 2.000 dones que, com Matilde Pérez, governen un Ajuntament. Però un segle després d'aquella fita, encara estem molt lluny de la paritat.