Medi Ambient prepararà amb el govern un protocol d'emergència per a garantir l'aigua per a l'Albufera
L'executiu de Pedro Sánchez ha traslladat el seu suport perquè el llac siga inclòs en la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera de la Unesco
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat aquest dimecres que elaboraran amb el govern central un protocol conjunt d'emergència que garantisca l'aigua per a l'Albufera davant situacions excepcionals i crítiques, com les viscudes aquesta tardor.
Pradas s'ha reunit amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per acordar els termes d’aquesta col·laboració i decidir com s’elaborarà el protocol, que haurà de donar “estabilitat a la gestió del parc, davant situacions com les viscudes aquesta tardor”, segons ha apuntat la Conselleria en un comunicat. Entre altres, s’ha arribat a un principi d’acord per a garantir que l’Albufera reba més aportacions d’aigua. “Queden deu hectòmetres per rebre, atés el pla de conca. Es valorarà amb els regants, perquè eixa aigua arribe amb caràcter immediat”, ha detallat Pradas.
La titular de Medi Ambient també ha traslladat a l’executiu la “urgència” de què el govern nomene els seus tres representants —un del Ministeri de Transició Ecològica i dues de les confederacions del Xúquer i del Segura— per a la constitució de la Mesa de l'Aigua de la Comunitat Valenciana.
A més, en la reunió Morán ha traslladat el suport del govern central per aconseguir que l'Albufera siga inclosa en la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera de la Unesco, “donats els seus grans valors ecològics i paisatgístics, a més dels etnològics i culturals”, en paraules de Pradas.
“Falta de sintonia” amb el Baix Segura
Pradas ha assegurat que hi ha “falta de sintonia” entre el govern central i les reivindicacions dels regants del Baix Segura i ha assenyalat que la Comunitat Valenciana “vol un tracte just, que les aportacions de cabals del transvasament Tajo-Segura no atenguen criteris ideològics ni polítics, sinó a criteris tècnics”. Ha recordat que la Generalitat ha interposat cinc recursos contenciosos administratius en la sala de l'Audiència Nacional, que es troben en tramitació, per l’augment de cabals ecològics, que consideren “una injustícia”.
Pla de regeneració de la costa i llei del litoral
La consellera també ha traslladat a l'executiu els avanços de la Generalitat en l'avantprojecte de Llei del Litoral de la Comunitat Valenciana. “Tan prompte tinguem la futura norma redactada, tractarem de consensuar aquelles qüestions que puguen separar-nos o fonamentar algun recurs al Tribunal Constitucional”, ha explicat Pradas.
Per contra, no hi ha hagut punts de trobada sobre les llindes maritímes-terrestres. Pradas ha indicat que el Consell al·legarà tots aquells expedients que es plantegen i reclamaran “quantes vegades siga necessari” perquè el govern aplique les mesures de regeneració. En aquest sentit, ha sol·licitat el desbloqueig del 97% de les obres de regeneració de la costa previstes pel govern i pendents d'execució.
“Hi ha 60 projectes en diferent grau d'elaboració pendents d'executar, que podrien finançar-se íntegrament amb fons europeus i la possibilitat, no obstant això, té un termini d'execució, que és desembre de 2025”, ha finalitzat.