Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Què mengen els valencians en Setmana Santa?

Del receptari formen part des de les mandonguilles d'abadejo i la titaina, fins a modernes llesques que substitueixen la llet per l’orxata i nous potatges de Quaresma amb algues. 

Titaina, mandonguilles d’abadejo, sardines en escabetx, pepitos farcits de titaina i llesques d'ou als Poblats Maritims de València / À Punt

La gastronomia valenciana típica de la Setmana Santa i la Pasqua s’ha vist enriquida, des de sempre, d’una banda per la tradició, amb receptes com l’arnadí o la monjàvena, heretades del temps en què els sarraïns ocupaven les nostres terres, i d’una altra, per la religió catòlica, que té molt a dir pel que fa a l’absència de la carn com a ingredient de molts plats. 

El motiu és que durant la Quaresma -els 40 dies previs al Dijous Sant- un dels preceptes que imposava el catolicisme era el de no menjar carn com a manera de preparar-se per a celebrar el misteri de la Mort i Resurrecció de Jesús. Una precepte restrictiu que després del Concili Vaticà II, en 1966, el papa Pau VI va suavitzar. 

Però, en arribar aquell 1966, la imaginació a les cuines valencianes, tot i les penúries de la postguerra, ja s’havia disparat i havia donat pas a una gran varietat i riquesa de receptes, on les cuineres, majoritàriament dones, utilitzaven allò que ‘’cristianament’’ tenien permés per a continuar gaudint de la gastronomia. 

Potatge de vigília o carmelità, a la ciutat de València / À Punt

Les 34 comarques valencianes tenen molts plats en comú, com ara el potatge de vigília -també conegut com a potatge de Quaresma o carmelità- però també altres que les diferencien per ser plats únics, com és el cas de la titaina dels Poblats Marítims de la ciutat de València, o la caragolada de l'arquebisbe, un plat típic de Tous, a la comarca de la Ribera Alta.  

Si parlem de receptes salades…

El potatge de vigília, de Quaresma o carmelità porta cigrons, bacallà i espinacs, i les comarques de la Plana Alta han incorporat recentment una innovació i és que, en lloc d’espinacs, li fiquen algues. 

Pep cuina mandonguilles d'abadejo als poblats maritims / À Punt

Als Poblats Maritims de València, en barris com el Cabanyal-Canyamelar, la titaina, les mandonguilles d'abadejo, els pepitos i les llesques d'ou són els plats més tradicionals, però no només a les cases marineres, sinó també en moltes comarques del voltant. La titaina és un guisat fet a base de tomaca, pimentó roig, pinyons i ventresca de tonyina en saladura, que s’utililitza per a farcir els pepitos.

Pepitos farcits de titaina, als poblats maritims / À Punt

Els arrossos viudos 

Els arrossos també són protagonistes aquests dies. L'arròs viudo, que és diu així per no dur carn, reuneix un conjunt variat d’arrossos, molt populars a les cuines valencianes i que canvien en funció de la preparació amb verdures que porten. 

A pesar de dir-se viudos, presenten una gran riquesa d’ingredients, com és el cas de l’arròs al forn de Setmana Santa que es prepara a la Valldigna, a la comarca de la Safor, que du castanyes, panses i mandonguilles d’abadejo. 

Arròs de al forn de Setmana Santa tipic de la Valldigna, a la Safor / Encarna la Barxera

L'arròs de bacallà i floricol està inspirat en els guisats dels avis i les àvies, i està prou generalitzat en tot el territori, com també passa amb l’arròs amb floricol, alls tendres i abadejo. A les comarques alacantines destaquen l’arròs amb ceba i carabassa, l’arròs amb aladrocs, i els d’espinacs o bledes amb bacallà. 

Arròs de floricol, alls tendres i abadejo, popular a moltes comarques / À Punt

Els bunyols de bacallà també estàn presents a la majoria de les taules de comarques com l’Alt Maestrat, el Camp de Morvedre, el Camp de Túria i l’Horta Nord i, més al sud, a la Costera, l’Alcoià, l’Alacantí i el Baix Segura. 

Els dolços més populars

Les mones són, indiscutiblement, el menjar típic de Pasqua, acompanyades d’ou dur, xocolate o llonganissa. Però hi ha molts més dolços presents a la nostra gastronomia pasqüera. A les comarques alacantines, els més populars són les rosquilles, els bunyols, els rotllos, la llet fregida, els bescuits... i l’estrela sense dubte són les llesques amb ou de mel. I en totes les comarques, de nord a sud, els forns preparen aquests dies les coques d’anous i panses. 

La coca escudellada està més present a les comarques centrals, especialment a la població de Cullera (Ribera Baixa). I a la Costera, la Marina Alta i la Safor, trobem un curiós, original i saborós dolç: l’arnadí. Es d'origen àrab i, segons diuen, és dels més antics a les nostres terres. Una recepta que es pot preparar amb carabassa i moniato combinats o només amb un d’aquests ingredients. El secret és confitar l’ingredient principal. Un dolç que en poblacions com Tavernes de la Valldigna (la Safor) i Xàtiva (la Costera) li tenen molt d’afecte.

Arnadí, dolç molt popular a la Valldigna / Encarna la Barxera

L’almoixàvena, monjàvena o monjàvina, un altre dolç heretat dels àrabs, es menja els dijous de Quaresma a Xàtiva (Costera), així com en molts municipis de la Vall d’Albaida. És una recepta simple a base de farina, oli, ou, sucre, canyella i, com a ingredient estrela, el llard. I les flors fregides, també conegudes com a flors manxegues, molt típiques de pobles de l’interior com Xalans i Aiora, a la comarca de la Vall d’Aiora.

Flors fregides per Encarna Carpio, a Jalance / Ajuntament de Jalance

Al Maestrat són molt coneguts el rotllo de Sant Blai, les coques de Sant Antoni, les farinoses i les mones de Pasqua. I per tot arreu, els bunyols de vent. Pel que fa a les llesques amb ou, triomfen també en tota la Comunitat Valenciana i, segons les preferències del cuiner o cuinera, les remulla amb llet o vi. Però des de fa anys, a les comarques centrals valencianes alguns cuiners han introduït una innovació que ja ha arribat a la cuina casolana, que consisteix a remullar-les amb orxata.

Cuina Festes Receptes de Setmana Santa

També et pot interessar