Menjar malament és més barat: el nivell de renda dispara la probabilitat d'obesitat en la infància

Un informe de Save the Children assenyala que la pandèmia i la crisi econòmica posen en perill la salut nutricional dels xiquets i xiquetes

Un xiquet es menja un dolç en un parc
Un xiquet es menja un dolç en un parc / Save the Children

Un informe de Save the Children alerta de l'augment de l'obesitat i el sobrepés entre xiquets i xiquetes que viuen en llars amb rendes més baixes. Amb el nom “Adeu a la dieta mediterrània: nutrició i hàbits saludables de la infància a Espanya”, l’ONG assenyala que els dolços, el menjar ràpid i les begudes ensucrades han desplaçat la fruita, la verdura, l'oli d'oliva i el peix. 

"Encara que puga semblar paradoxal, els menors de Suècia estan molt més prop de portar una dieta mediterrània que els valencians", ha dit Rodrigo Hernández, director de la delegació valenciana de Save the Children.

De fet, a la Comunitat Valenciana un terç dels joves de 12 a 14 anys té sobrepés o obesitat, segons les últimes dades del full de seguiment infantil de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. El 23,2% dels menors presenta sobrepés o obesitat als tres anys, percentatge que puja al 25% entre els xiquets de sis anys i arriba al 33,9% als dotze anys.

La renda, un factor de risc

Viure en una llar amb renda baixa dispara la probabilitat de patir obesitat o sobrepés en la infància, segons l’informe. Les cases espanyoles amb menors ingressos (el 32,5%) tenen menys possibilitats d'accedir als aliments necessaris per a una dieta equilibrada, sufragar activitats extraescolars o d'oci no sedentari i tractar altres problemes de salut.

Concretament, el 18,1% consumeix diàriament menjar ràpid, contra el 10% dels xiquets de famílies acomodades. Més del 71% de les llars amb ingressos alts practiquen activitats físiques o esportives regularment, tot el contrari que el 41% dels fills de famílies sense recursos, que no ho fan mai o de manera ocasional, perquè troben més dificultats per a conciliar.

El sedentarisme i les hores de son

Aquesta desigualtat es reflecteix també en el temps dedicat a les pantalles i a dormir. El 79,6% dels fills de famílies de renda alta no van destinar gens o menys d'una hora al dia enfront d'una pantalla al llarg del 2021. En canvi, el 46,3% dels qui van passar més de cinc hores al dia viuen en cases de renda baixa.

A més, el 28% dels xiquets i xiquetes en cases de renda alta a Espanya dormen més de deu hores diàries, tal com recomana l'Associació Espanyola de Pediatria, mentre que només el 9% dels xiquets i xiquetes en cases d'ingressos baixos dorm aquestes hores.

La covid i l’excés de pes en la infància

Segons una enquesta feta el 2021 a més de 2.000 progenitors de tot Espanya, quasi un 30% dels menors tenen excés de pes després de l'arribada de la covid. Si bé la xifra és similar a la prèvia a la pandèmia (28%), l’ONG ha advertit que la informació està menys actualitzada que en circumstàncies normals per haver-se reduït les visites pediàtriques rutinàries.

"És fonamental recordar que durant la pandèmia i el tancament de col·legis molts xiquets i xiquetes van reduir l'exercici físic i qualsevol activitat d'oci. Això tampoc no ha ajudat a millorar aquestes xifres", ha assenyalat Hernández.

A més, la pandèmia ha reduït el consum de fruita i verdura: si el 2017 més de la meitat dels menors de 4 a 14 anys consumien fruita diàriament, el 2021 es va reduir fins al 40%. "El consum de dolços es va reduir en quasi un 70% i el de begudes calòriques, quasi a la meitat. No obstant això, és possible que aquest efecte siga conjuntural, degut a les restriccions de mobilitat i al tancament de comerços on poder adquirir aquest tipus de productes", ha advertit Hernández.

"Encara que la Comunitat Valenciana és de les autonomies que més cobertura dona respecte als nivells de pobresa infantil i s'ha ampliat el pressupost destinat a beques menjador, estem lluny d’arribar a tots els xiquets i xiquetes en risc de pobresa o exclusió social del territori", segons Hernández. 

Per a revertir els percentatges, Save the Children arreplega en el seu informe una sèrie de recomanacions i bones pràctiques. Així, proposa un enfocament integral en l'àmbit escolar i fiscal que incloga tant mesures preventives com de promoció d'hàbits saludables a través d'un pla autonòmic específic contra l'obesitat infantil.

També et pot interessar

stats