Els menors es connecten a TikTok l'equivalent a 24 dies a l'any, i 18 dies, a Instagram
Passen quatre hores del dia connectats a les pantalles, una xifra que es manté estable respecte al 2022 i el 2021 i que suposa "una part substancial de la vida d'una persona", emfatitza el director de Qustodio
Els menors entre 4 i 17 anys a Espanya passen 94 minuts al dia connectats a la xarxa social TikTok, a la que més temps dediquen, la qual cosa equival a quasi 24 dies complets a l'any. Aquesta s'ha mantingut el 2023 com la seua xarxa social favorita, encara que el temps d'ús que els menors en fan ha decrescut lleugerament dos minuts al dia respecte al 2022.
Per contra, a Instagram, ha augmentat dels 56 als 71 minuts diaris, una pujada de quasi el 27%, i l'equivalent a 18 dies a l'any. Són dades que recull l'estudi "Nàixer en l'era digital. Generació IA", presentat aquest dimecres per la plataforma de seguretat en xarxa Qustodio.
L'estudi analitza les tendències i l'ús de les pantalles per part dels xiquets en quatre països (Espanya, els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia) i hi han participat de manera anònima unes 400.000 famílies. Espanya es manté igual respecte al 2022 (59 minuts al dia) i torna a situar-se al capdavant: el Regne Unit (52 minuts), França (50), els EUA (47) i Austràlia (46).
Quatre hores del dia connectats a les pantalles
A escala global, passen quatre hores del seu dia connectats a les pantalles, una xifra que es manté estable respecte al 2022 i 2021 i que suposa "una part substancial de la vida d'una persona", ha emfatitzat el director de Qustodio, Eduardo Cruz, durant la presentació.
A les xarxes socials és al que més minuts del seu temps dediquen aquests menors a Espanya i, a més de TikTok i Instagram, les seues favorites són Facebook (23 minuts al dia), X (11) i Pinterest (10).
Per darrere de les xarxes socials, el format que més part del seu temps ocupa és el de les plataformes de vídeo en línia, que han augmentat un 30% respecte al 2022 fins als 39 minuts al dia, amb YouTube al capdavant (44 minuts al dia), seguit de Netflix (38 minuts), i Disney+, amb 34.
Baixa el temps en videojocs i WhatsApp
La popularitat dels videojocs ha descendit en tots els països, també a Espanya, amb una caiguda de 3,6%, fins als 27 minuts diaris d'ús, que els menors dediquen, sobretot, a Roblox, Brawl Stars, FIFA Mobile, Clash Royal i Among Us.
El temps dedicat a les aplicacions de missatgeria també ha baixat un 12,5% fins als 21 minuts, amb WhatsApp com la més usada, una mitjana de 27 minuts al dia, seguida de Snapchat, Discord, Teams i Skype.
L'ús d'aplicacions educatives per part dels menors es manté en 6 minuts al dia de mitjana, amb Smartick, Kahoot!, Duolingo, Photomath i Brainly com les més populars.
La investigació ha incorporat per primera vegada la intel·ligència artificial com una de les eines a la qual recorren els menors, si bé encara té un ús moderat. El 2023 van dedicar una mitjana de 6 minuts al dia a aquest nou instrument.
Huit de cada deu famílies restringeixen l'ús de pantalles com a castic
L'estudi també revela que les preocupacions relacionades amb la tecnologia més recurrents per als pares són l'exposició a la pornografia, els depredadors en línia i l'addicció a internet.
Quant a la seua estratègia per a gestionar aquestes eines, huit de cada deu famílies afirmen que retiren els dispositius als seus fills a manera de càstig.
Recomanacions
La investigació dona als pares algunes recomanacions per a fomentar la salut digital dels fills, com ser exemple d'un bon ús dels dispositius, buscar gustos en comú per a passar més temps de qualitat en família o desactivar la reproducció automàtica en les plataformes de vídeo per a fer prevaldre la qualitat sobre la quantitat.
També fomentar les activitats a l'aire lliure, les quals ajuden a eliminar la fatiga mental, establir horaris per a l'ús de les pantalles i no deixar que els joves s'aïllen amb els seus dispositius, sinó que els usen en zones comunes i acompanyats d'altres persones.