Els menors tenen mòbil des dels 11 anys i un de cada tres està enganxat a internet i a les xarxes socials

El 42% dels adolescents espanyols ha rebut missatges de contingut sexual i el 22,5% podria estar patint ciberassetjament, segons l'informe d'Unicef

Estudi d'Unicef sobre l'impacte de la tecnologia en l'adolescència / Unicef

Els menors tenen mòbil des dels 11 anys i un de cada tres està enganxat a internet i a les xarxes socials, a les quals es connecten tots o quasi tots els dies, segons una investigació d'Unicef, que alerta que el 22,5% dels joves podria estar patint ciberassetjament.

Són dades de l'informe "Impacte de la tecnologia en l'adolescència", fet per Unicef amb les respostes de 50.000 estudiants d'ESO de centres públics i privats de les dèsset comunitats autònomes, que alerta que el 42% dels menors ha rebut missatges de contingut eròtic o sexual.

S'estima que més de 600.000 estudiants d'ESO podrien presentar un "ús problemàtic", que està caracteritzat no sols per una elevada freqüència i intensitat de connexió (molts dies i moltes hores), sinó per un alt grau d'interferència en el dia a dia dels adolescents i de les seues famílies

El 60% dels adolescents dorm amb el mòbil

Sobre els hàbits d'ús, el 90,8% es connecta a internet tots o quasi tots els dies; sis de cada deu adolescents dorm amb el mòbil, i el 20% l'usa a partir de mitjanit tots o quasi tots els dies.

"Un de cada tres té un problema seriós, estem parlant de més de mig milió de xiquets que realitzen un ús problemàtic" Antonio Rial - Professor de Psicologia de la Universitat de Santiago de Compostel·la

El responsable de l'estudi, Antonio Rial, professor de Psicologia de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), afirma que les xifres mostren que "es tracta d'un problema de salut pública".

L'informe parla d'"ús problemàtic" per a referir-se al possible enganxament dels menors a internet i a les xarxes socials, que genera un alt grau d'interferència en la seua vida quotidiana i un impacte personal, familiar, acadèmic o laboral, que pot fins i tot anar acompanyat d'una simptomatologia clínica.

Connectats més de cinc hores al dia

El 31,5% dels adolescents afirmen que estan connectats més de cinc hores al dia entre setmana i la meitat d'ells superen aquestes hores d'ús durant el cap de setmana.

El 40% dels adolescents reconeixen que es connecten per a no sentir-se tan sols. Es connecten buscant relacions positives, comunicar-se amb els seus amics i divertir-se.

L'informe alerta de la salut mental

Però la seua experiència en les xarxes socials també els ha provocat sensacions com por (al 24,7%), angoixa (19,7%) i inquietud (27,9%), uns resultats davant els quals Unicef alerta que la salut mental dels menors pot veure's afectada.

L'informe posa de manifest que la falta de coneixement sobre alguns dels perills i de mesures preventives per a evitar-los, poden posar en risc molts adolescents.

"Les dades aportades també mostren que pot haver-hi una falta de presència i acompanyament per part de les famílies en la vida dels adolescents", la qual cosa els porta a buscar companyia i suport en internet i les xarxes socials, ha asseverat Gustavo Suárez Pertierra, president d'Unicef Espanya.

El 98,5% està en alguna xarxa social

No estar en les xarxes és un fet excepcional, indica la investigació. El 98,5% està registrat en alguna i el 61,5% té més d'un perfil en una mateixa xarxa social que utilitzen selectivament per a família i coneguts o per al grup d'iguals.

"Fruit de pressions i xantatges molts adolescents poden estar exposant imatges i contingut personal i privat en xarxes socials i altres canals d'internet; això també els exposa a entrar en contacte amb desconeguts i trobar-se en risc de grooming o assetjament sexual en línia", alerta l'informe.

Proposicions sexuals d'adults

El 10% dels menos ha rebut a través de xarxes, xats, internet o videojocs una proposició sexual en internet per part d'un adult i l'11,4% ha patit pressions per a enviar fotos o vídeos seus de contingut sexual.

Respecte al joc, més de 70.000 estudiants d'ESO (el 3,6%) reconeixen haver apostat diners per internet alguna vegada en la seua vida (apostes esportives, 31%; poker, 20%; bingo, 12%), i ho fan per a guanyar diners i divertir-se. Un de cada 10 d'aquests menors podria convertir-se en ludòpata, la qual cosa suposaria estar parlant de 10.000 adolescents.

Enganxats als videojocs

El 60% dels adolescents fan ús de videojocs com a principal canal d'oci i entreteniment i més de la meitat a jocs no aptes per a la seua edat. Un de cada cinc menors reconeix que en certa mesura estan enganxats als videojocs (al voltant de 400.000 adolescents).

Campanya #SuMayorInfluencer

Amb motiu del llançament d'aquest informe, Unicef ha posat en marxa una campanya de sensibilització adreçada a pares i mares de xiquets que acaben d'entrar en internet, amb l'objectiu de proposar a les famílies que acompanyen als fills en aquesta vida digital que ara comencen.

Sota l'etiqueta #SuMayorInfluencer, la campanya vol desfer les pors i inspirar canvis a través de la idea que, igual que en altres àmbits, en l'entorn digital els pares i mares són la major influència per als fills.

La campanya compta amb recursos per a les famílies, a les quals convida a compartir experiències educant en l'era digital. Tota la informació de la campanya està en www.unicef/su-mayor-influencer, on es podrà també accedir a la línia de ciberseguretat per a les famílies, un servei gratuït de l'Institut Nacional de Ciberseguretat.

També et pot interessar

stats